Twee nieuwe coffeeshops krijgen groen licht in Tilburg na openbare loting

Gemeente Tilburg breidt aantal coffeeshops uit om bezoekers beter te verspreiden.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De gemeente Tilburg heeft via een openbare loting vorige week twee ondernemers geselecteerd die een aanvraag mogen indienen voor een horecavergunning voor een coffeeshop. De nieuwe coffeeshops zullen zich vestigen op locaties aan het Verdiplein 111 in Tilburg Noord en Koningsoord 134 in Berkel-Enschot. Met deze uitbreiding groeit het aantal coffeeshops in de gemeente Tilburg van 11 naar 13, waardoor het bezoekersaantal beter over de stad kan worden verspreid en de coffeeshops hun kleinschalige karakter behouden.

Update, 21 juni: Geen nieuwe coffeeshop aan Verdiplein Tilburg vanwege nabijgelegen jongerencentrum

Update, 19 juni: Komst tweede nieuwe coffeeshop Tilburg naar Verdiplein onzeker

Groei van het aantal coffeeshops in Tilburg voor betere spreiding

In 2020 heeft de gemeente Tilburg al besloten om het aantal coffeeshops uit te breiden. De start van de loting was in december 2022. Met de opening van de twee nieuwe locaties kunnen de bezoekersaantallen beter worden verspreid en wordt beoogd om een zekere kleinschaligheid te behouden.

Momenteel ontvangen de coffeeshops in Tilburg gemiddeld 250.000 bezoekers per jaar, per coffeeshop.

Dit aantal ligt aanzienlijk hoger dan in andere steden in Zuid-Nederland, waar het gemiddelde aantal bezoekers per coffeeshop rond de 210.000 ligt.

Selectieproces en openbare loting bepalen nieuwe locaties

De gemeente Tilburg is zorgvuldig te werk gegaan bij het selecteren van de nieuwe locaties voor de coffeeshops.

Na het opstellen van de eisen en voorwaarden voor een geschikte locatie konden geïnteresseerde ondernemers zich tot 15 januari 2023 aanmelden bij de gemeente.

Na een grondige beoordeling van de aanmeldingen vond op donderdag 8 juni een openbare loting plaats in het stadhuis, onder toezicht van een notaris.

Deze loting resulteerde in de selectie van de Verdiplein 111 (Tilburg Noord) en Koningsoord 134 (Berkel-Enschot) als de locaties waar de ondernemers een vergunningsaanvraag mogen indienen.

Vergunningsaanvraag en mogelijke komst van de coffeeshops

Hoewel de locaties zijn vastgesteld, is het nog niet definitief dat de coffeeshops daadwerkelijk op deze plekken zullen worden gevestigd.

De ondernemers moeten eerst een vergunningsaanvraag voor een horeca-exploitatie indienen bij de gemeente. Ze hebben hiervoor maximaal 6 weken de tijd. Pas nadat de gemeente de aanvragen heeft beoordeeld, wordt duidelijk of de coffeeshops op de gekozen locaties kunnen worden geopend.

Indien de ondernemers niet op tijd een vergunningsaanvraag indienen of niet aan alle regels voldoen, krijgt de volgende op de lotingslijst de kans om een vergunning voor een coffeeshop aan te vragen.

Verdere informatie over dit proces en eventuele updates zullen te vinden zijn op de gemeentelijke website, met name op de pagina ‘coffeeshops’ en de veelgestelde vragen sectie.

Voor meer informatie, bezoek de pagina op de officiële gemeentelijke website.