Vorige week besteedde het radioprogramma Pointer van de KRO-NCRV aandacht aan het wietexperiment. Daarin kwam onder andere de burgemeester van Breda Paul Depla aan het woord, die voorstelt om de wietexperiment telers ‘schadeloos’ te stellen zolang ze nog niet mogen leveren aan de deelnemende coffeeshops.
De burgemeesters van de zuidelijke gemeentes die meedoen aan het #wietexperiment – Breda, Tilburg, Heerlen en Maastricht – vinden dat er haast moest worden gemaakt met de uitvoering, zo laten ze weten aan #Pointer. Zondag 19:00 uur @NPORadio1 pic.twitter.com/qlw5BIpxtP
— Pointer (KRO-NCRV) (@pointer_kroncrv) December 12, 2021
Knottnerus en Paul Depla: compenseer telers voor het wachten tijdens wietexperiment
In het programma komen onder andere Alex Meijer, voorzitter van vereniging De Achterdeur, die ook betrokken is bij een wietexperiment teler, voorbij. Evenals de eerder genoemde Paul Depla. Ook komt André Knottnerus aan het woord, de voorzitter van de voormalige adviescommissie wet gesloten coffeeshopketen.
Knottnerus stelt in de aflevering voor om de telers die nu in de wacht staan te compenseren door ze ‘schadeloos’ te stellen en daarvoor dus de beurs te trekken. Daar sluit ook Paul Depla zich bij aan.
Paul Depla zou daarnaast liever snel overgaan tot volledige legalisering. In tegenstelling tot de burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en andere burgemeesters die liever voor zorgvuldigheid zijn dan snelheid.
Grassmeijers verwachten nog voor het einde van het jaar duidelijkheid
Naar aanleiding van het programma werd ook duidelijk dat de Grassmeijers (Stichting Joinus) nog in de Bibob procedure zitten met de mededeling dat ze voor het einde van het jaar duidelijkheid zouden krijgen vanuit de overheid. “De vergunningen voor de bouw zijn rond. Er zijn ook deelnemers die nog een locatie moeten aankopen, waarna ze alle vergunningen nog moeten regelen,” laat John Meijers weten aan RTV Noord. “Het duurt sowieso allemaal heel lang. Hoe lang is het wel niet geleden dat de wietproef werd aangekondigd? Dat was in 2017. We zitten nu bijna in 2022. Het is alleen maar mooi dat hier nu aandacht voor is. Hopelijk wordt er weer even druk op gezet.”
De gehele aflevering terugluisteren doe je via de website van NPO Radio 1.