Zuid-Koreaans gerechtshof milder voor smokkelende Amerikaanse militairen

De 'mildere' straf kwam doordat de militairen hebben aangegeven voor onder andere slaapproblemen cannabis in te zetten.

0
Zuid Korea cannabis
- Advertentie -

Persbureau Yonhap berichtte 13 december over een uitspraak bij de rechtbank van Suwon, Zuid-Korea. Twee militairen van de Verenigde Staten stonden terecht vanwege cannabis smokkel.

De een nam 2 vape pen vullingen mee vanuit een vlucht naar Zuid-Korea.De ander bestelde via een website vanuit de VS. De post werd onderschept. Daarna bestelde deze militair opnieuw. Beide militairen stond een straf tot 5 jaar te wachten. Het hof veroordeelde tot 2,5 jaar cel, met 3 jaar voorwaardelijk.

De ‘mildere’ straf kwam doordat de militairen hebben aangegeven voor onder andere slaapproblemen cannabis in te zetten. Het hof was daarvoor ontvankelijk, wat opmerkelijk genoemd mag worden.

Strenge wetgeving voor cannabis in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is cannabis meegegaan met allerlei internationale verdragen. In de jaren ’70 is er nieuwe wetgeving gemaakt die cannabis op scherp stelde. Cannabis kwam mee met het leger in de jaren ’60 – Zuid-Korea heeft continue VS militairen gestationeerd om toezicht te houden op de grensontwikkelingen.

De regels zijn zo streng dat inwoners van Zuid-Korea strafbaar zijn wanneer er reststoffen van THC te vinden zijn in het lichaam

De regels zijn zo streng dat inwoners van Zuid-Korea strafbaar zijn wanneer er reststoffen van THC te vinden zijn in het lichaam. Het gaat dan om afbraakproducten, niet de werkelijke varianten van THC. Praktisch gezien betekent dat, dat een Zuid-Koreaan ook in het buitenland geen cannabis mag consumeren. Alle soorten opsporingsinstanties mogen via speeksel, bloed en urine tests verlangen.

Desondanks wordt er cannabis gehandeld in Zuid-Korea. Ook bekende artiesten in de K-pop wereld zijn met cannabis gepakt. Een van de internationaal meest bekende namen is PSY. Hij maakte de hit ‘Gangnam Style’. Hij heeft in 2001 zo’n 25 dagen in de cel gezeten vanwege bezit en aangetoonde consumptie. Dat kostte hem meer dan hem lief was – hij miste de laatste uren en de uitvaart van zijn opa.

Maar ook recenter (2010) is bijvoorbeeld rapper Crown J 8 maanden de cel in beland. Hij kreeg bovendien 2 jaar voorwaardelijk. De autoriteiten kregen een tip dat deze Koreaan rondom opnames van een videoclip in de VS had geconsumeerd.

Beperkt medicinaal gebruik sinds 2018

In november 2018 is medicinale consumptie van cannabis gelegaliseerd. Daarvoor gelden echter strenge voorwaarden en slechts drie soorten producten: Epidiolex, Marinol en Sativex.

Patiënten mogen met een doktersrecept naar een instantie. Het gaat specifiek om het bureau dat toegang tot moeilijk verkrijgbare geneesmiddelen beoordeelt. Daar wordt de patiënt situatie op verschillende normen getoetst.