Wietexperiment wijzigingen: wachtlijst telers verlengd, Voorne aan Zee toegevoegd en verpakkingsregels

Een aantal wijzigingen zijn doorgevoerd aan het wietexperiment, waaronder aan de wachtlijst telers, Voorne aan Zee is officieel toegevoegd, verpakkingsregels zijn verscherpt en strengere regels rondom het afficheringsverbod voor telers.

0
Wietexperiment wiet, hasj, vapes, rosin, CanAdelaar, Aardachtig, Leli Holland, Hollandse Hoogtes
- Advertentie - Cannabis zaden kopen voor 2025! Ontdek de beste selectie bij SuzySeeds – gefeminiseerd, autoflowering & meer. Snelle levering
- Advertentie -

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft besloten de wachtlijst voor telers in het wietexperiment met twee jaar te verlengen. Deze beslissing is genomen om een soepele overgangsfase van het experiment te garanderen. Daarnaast is de gemeente Voorne aan Zee toegevoegd aan het experiment. Deze wijziging volgt op de gemeentelijke herindeling waarbij Hellevoetsluis, Brielle en Westvoorne zijn samengevoegd.

Aangepaste eisen voor verpakkingen en uitgebreide boetebevoegdheid NVWA

De regels omtrent de verpakking van wiet en hasj zijn daarnaast verduidelijkt.

Er wordt nu onderscheid gemaakt tussen een verkoopverpakking en een binnenverpakking. Beide type verpakkingen moeten voldoen aan specifieke eisen, zoals de aanwezigheid van een unieke identificatiemarkering, informatie over de variëteit, THC- en CBD-gehalte, gezondheidswaarschuwingen en preventieboodschappen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt verder uitgebreidere bevoegdheden om bestuurlijke boetes op te leggen bij overtredingen van de regels. Dit geldt met name voor overtredingen die de geslotenheid van de coffeeshopketen en de kwaliteit van de producten in gevaar brengen.

Ook het overtreden van het afficheringsverbod voor telers kan nu beboet worden.

Zo valt in het Staatsblad te lezen:

Affichering kan voor telers wenselijk zijn om zodoende de vraag naar die producten te verhogen. Het kabinetsbeleid is echter het tegengaan van drugsgebruik, om welke reden in dit artikel een afficheringsverbod voor telers is opgenomen. Op grond van artikel 9 van de Wet is de NVWA bevoegd om bij overtreding hiervan een last onder bestuursdwang of last onder dwangsom op te leggen. Dit zal in de praktijk niet altijd effectief genoeg zijn om de naleving van dit verbod te effectueren, bijvoorbeeld bij een eenmalige uitvoering van een advertentie. De consument zal de advertentie dan mogelijk al gezien hebben, waardoor ook hierbij een herstelmaatregel geen of slechts deels uitkomst biedt. Om deze reden is de mogelijkheid tot het opleggen van een bestuurlijke boete ook voor het afficheringsverbod geïndiceerd en om die reden in dit besluit opgenomen (zie artikel I, onderdeel L).

Voor wat betreft de boetebedragen is het voornemen om aan te sluiten bij de gefixeerde boetebedragen zoals die gelden in de Tabaks- en rookwarenwet voor een vergelijkbaar afficheringsverbod.

Niet toegestaan om olie te maken

Jef Martens van Supscore liet weten in een reactie:

“Een van de meest gehoorde vragen die ik van mensen krijg: ‘Kan ik dan nu ook schone wietolie kopen, nu het experiment is begonnen?’ is nu definitief beantwoord. De stukken in de Staatscourant geven aan dat er absoluut geen olie of boter verkocht kan en mag worden, dit wordt gezien als een lijst 1 van de Opiumwet product, een harddrug. Mijn professionele mening is dat dit niet kan; je kunt geen ingrediënt met een of meer andere ingrediënten mengen en in de ene vorm als lijst 1 en in de andere vorm als lijst 2 product verkopen. Want wat is dan de definitie van een ‘edible’ als geheel? Vanaf hoeveel ingrediënten is een product een edible?”

Hij vervolgt:

“Daarnaast, de dosering is met een stabiel product als een edible of druppelbare vloeistof juist beter te sturen. En, misschien voor VWS wel het belangrijkste – het zijn alternatieve consumptie wijzen die zonder verbranding zijn. Een drievoudige winst voor de consument. Qua medicinale toepassingen verwacht ik geen concurrentie; cannabis op recept wordt slecht voorgeschreven, wordt niet vergoed door de verzekeraar en al ruim 90% (volgens Trimbos onderzoek) van de Nederlandse consumenten krijgt het al niet via de Apotheek. Het beleid hierin is me daarom ook écht een raadsel.”

Overige wijzigingen

Naast de bovengenoemde punten zijn er nog enkele andere wijzigingen doorgevoerd.

Zo zijn de regels voor de toegestane handelingen van aangewezen telers verduidelijkt, waarbij expliciet is opgenomen dat zij uitsluitend handelingen met wiet en hasj mogen verrichten.

Ook zijn er aanpassingen gedaan in de regels omtrent voorlichtingsmateriaal in coffeeshops en de kwaliteitseisen voor de geproduceerde wiet en hasj.

Zie voor de gehele bekendmakingen het Staatsblad en de Staatscourant.

- Advertentie -
- Advertentie -