44% van verkopen coffeeshops Tilburg in augustus waren wietexperiment producten

Waar in april slechts 15 procent van de verkochte wiet in Tilburg legaal geteeld was, is dit percentage in augustus opgelopen tot 44 procent.

0
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet uit het wietexperiment
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet in Nederland.
- Advertentie -

De verkoop van gereguleerde producten in de coffeeshops in Tilburg en Breda groeit aanzienlijk, blijkt uit de meest recente cijfers van het wietexperiment. Waar in april slechts 15 procent van de verkochte wiet in Tilburg legaal geteeld was, is dit percentage in augustus opgelopen tot 44 procent. “Dat is een forse groei, het geeft aan dat de consument de producten waardeert,” aldus Theo Weterings, burgemeester van Tilburg.

Ook in Breda zijn vergelijkbare percentages bereikt, volgens een woordvoerder van de gemeente. Dit toont dat consumenten in beide steden vaker kiezen voor gereguleerde cannabis. Dit is goed nieuws voor het experiment dat afgelopen december in Tilburg en Breda van start ging, en waarbij sinds juni tien gemeenten zijn aangesloten.

Beperkte productie blijft groot struikelblok

Ondanks de stijgende verkoopcijfers, zijn er nog steeds grote obstakels voor een succesvolle voortzetting van het wietexperiment. Een van de belangrijkste problemen is de beperkte productiecapaciteit. Momenteel zijn slechts drie van de tien geselecteerde telers actief. Dit heeft geleid tot een tekort aan zowel wiet als hasj, waarbij de kwaliteit van de legaal geteelde hasj nog te wensen overlaat.

Volgens Weterings moet de productie drastisch omhoog om het experiment succesvol te laten verlopen: “Nog dit jaar gaan naar verwachting de vierde en vijfde teler leveren. Dat is niet alleen hard nodig om voldoende aanbod te hebben, er moet ook genoeg diversiteit zijn.” De bewindslieden, waaronder minister David van Weel en staatssecretaris Vincent Karremans, benadrukken dat de volgende fase van het experiment pas kan worden ingezet als de productie minimaal 570 kilo wiet en 160 kilo hasj per week bedraagt. Daarnaast moet er een voorraad van 6800 kilo wiet en 2000 kilo hasj zijn.

De vierde teler zal overigens aanstaande zaterdag voor het eerst leveren aan coffeeshop Club 69 in Maastricht voor de ‘launch party’ van Hollandse Hoogtes. Dat maakten ze afgelopen week bekend op Instagram.

Toekomst van het wietexperiment onzeker

Door de aanhoudende problemen met productiecapaciteit en kwaliteit, heeft de regering de volgende stap in het wietexperiment voor onbepaalde tijd uitgesteld. Oorspronkelijk was het plan om coffeeshops in de deelnemende gemeenten volledig te laten overstappen op de verkoop van gereguleerde wiet, waarbij gedoogde wiet uit de schappen zou verdwijnen. Momenteel mogen de coffeeshops beide varianten nog verkopen.

De gemeente Breda meldt dat coffeeshophouders over het algemeen tevreden zijn met het verloop van het wietexperiment, maar ook zorgen hebben over de kwantiteit en het aanbod van hasj. In het najaar volgt er een nieuwe evaluatie met de regering. Burgemeester Weterings blijft optimistisch: “Het overleg met de minister en staatssecretaris deze week heeft me ervan overtuigd dat het wietexperiment onder de nieuwe regering gewoon doorgaat.”