Wietexperiment eindelijk van start met aanloopfase in Breda en Tilburg

Afgelopen vrijdag 15 december is dan eindelijk de aanloopfase in Breda en Tilburg begonnen van het Experiment gesloten coffeeshopketen.

0
Start aanloopfase wietexperiment in Breda en Tilburg met Kuipers bij De Baron coffeeshop
De demissionaire minister van VWS Ernst Kuipers voor coffeeshop De Baron op vrijdag 15 december tijdens het officiële persmoment van de start van het wietexperiment.
- Advertentie -

Het zal je niet zijn ontgaan, maar afgelopen vrijdag 15 december is dan eindelijk de aanloopfase in Breda en Tilburg begonnen van het Experiment gesloten coffeeshopketen. De eerste koper van legaal geproduceerde wiet was niemand minder dan ikzelf, die ervaring ga ik voor morgen opschrijven en publiceren, maar vandaag even de feitelijke berichtgeving.

Update, 15 maart 2024: Overgangsfase wietexperiment in de rest van de gemeenten start 17 juni

Aanloopfase van experiment gesloten coffeeshopketen van start in Breda en Tilburg

Sinds 15 december mogen de coffeeshops in Breda en Tilburg starten met de verkoop van gereguleerd geteelde cannabis. Naast de gereguleerd geteelde producten mogen ook de gedoogde producten worden aangeboden. Het initiatief voor de aanloopfase is door de burgemeesters van Breda en Tilburg genomen. Demissionair minister Kuipers (VWS) en demissionair minister Yeşilgöz-Zegerius (JenV) hebben groen licht gegeven om op kleine schaal te starten met het wietexperiment.

“(…)Met het reguleren van de verkoop van cannabis hebben we beter zicht op de herkomst van de producten en op de kwaliteit(…)”

Kuipers zei erover in het persbericht: “Goed dat we kunnen beginnen met de aanloopfase van het experiment gesloten coffeeshopketen. Met het reguleren van de verkoop van cannabis hebben we beter zicht op de herkomst van de producten en op de kwaliteit. Daarnaast kunnen we de consumenten beter informeren over effecten en gezondheidsrisico’s van cannabisgebruik.”

Yeşilgöz liet overigens geen reactie opnemen in het persbericht.

Tijdens de aanloopfase doen telers, coffeeshophouders, vervoerders en toezichthouders ervaring op met de levering en verkoop van gereguleerde cannabis en het toezicht hierop, het beveiligd vervoer en het gebruik van het track & trace-systeem.

De coffeeshops in Breda en Tilburg mogen tijdens deze aanloopfase maximaal 500 gram gereguleerde producten op voorraad hebben, naast 500 gram gedoogde producten. Het streven is dat de aanloopfase maximaal 6 maanden duurt.

In alle andere (deelnemende) gemeenten blijft tijdens de aanloopfase het bestaande gedoogbeleid van kracht.

Monitoring van de aanloopfase

De ontwikkelingen tijdens de aanloopfase worden gemonitord.

De inzichten worden gedeeld met alle deelnemende gemeenten en worden gebruikt om processen en systemen te verbeteren voor een soepeler verloop van de overgangsfase.

Als tijdens de aanloopfase blijkt dat de openbare orde of veiligheid in het geding komen, kan de aanloopfase voortijdig worden stopgezet.