Overgangsfase wietexperiment in de rest van de gemeenten start 17 juni

Vanaf 17 juni 2024 zullen alle coffeeshops in alle deelnemende wietproef gemeenten een mix van gedoogde en gereguleerde cannabisproducten kunnen aanbieden.

0
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet uit het wietexperiment
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet in Nederland.
- Advertentie -

Vanaf 17 juni 2024 zullen coffeeshops in deelnemende wietproef gemeenten een mix van gedoogde en gereguleerde cannabisproducten kunnen aanbieden. De overheid maakte vandaag bekend dat het heeft besloten de overgangsfase tot de experimentele fase te verlengen, waarbij een periode van drie maanden wordt toegestaan voor de optimalisatie van kwantiteit, kwaliteit en diversiteit van gereguleerde producten. Dit besluit komt voort uit de noodzaak om ervoor te zorgen dat het aanbod van gereguleerde cannabis voldoet aan strenge voorwaarden voordat de experimentele fase van start gaat.

Update, 28 mei 2024: Overheid publiceert update tijdlijn wietexperiment met start overgangsfase op 17 juni

Lessen geleerd uit aanloopfase in Breda en Tilburg, experimenteerfase van start op 16 september

De aanloopfase in Breda en Tilburg heeft niet alleen bijgedragen aan het verzamelen van feedback van coffeeshophouders, telers en toezichthouders, maar heeft ook cruciale inzichten opgeleverd voor de verbetering van systemen zoals het track & trace-systeem.

Deze inzichten zullen worden gedeeld met alle deelnemende gemeenten om een soepele overgang naar de experimentele fase te garanderen. De start van de experimenteerfase is voorzien op 16 september 2024.

De tien gemeenten zijn AlmereArnhemBredaGroningenHeerlen, Voorne aan Zee (sinds 1 januari 2023 heet de gemeente niet meer Hellevoetsluis), MaastrichtNijmegenTilburg en Zaanstad.

Flexibiliteit in verruiming voorraad naar weekvoorraad voor wietproef producten

Naar aanleiding van de eerste ervaringen is besloten de maximale voorraad gereguleerde cannabis in coffeeshops aan te passen.

De oorspronkelijke beperking van 500 gram is als praktisch onuitvoerbaar geïdentificeerd, waardoor burgemeesters nu de mogelijkheid hebben om de maximale voorraad te verhogen naar een weekvoorraad.

Deze aanpassing is het resultaat van nauw overleg met alle betrokken partijen en heeft tot doel de operationele haalbaarheid te verbeteren en de overgang naar gereguleerde verkoop soepeler te laten verlopen.

Voor de kamerbrief en beslisnota zie de website van de Tweede Kamer.