Coffeeshops Breda en Tilburg zullen weekvoorraad wietproef producten mogen hebben

Om te bepalen precies hoeveel, komt er 'een aanloopperiode van vier weken'.

0
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet uit het wietexperiment
Eerste aankoop van legaal geproduceerde wiet in Nederland.
- Advertentie -

Coffeeshops in Breda en Tilburg zullen een gemiddelde weekvoorraad ‘die ze nodig denken te hebben’ aan wietproef producten mogen hebben na een aanloopperiode van vier weken.

Verruiming voorraad na aandringen burgemeesters

Dat bleek eerder al tijdens het debat in de Tweede Kamer over de toevoeging van het stadsdeel Amsterdam-Oost als elfde gemeente aan het Experiment gesloten coffeeshopketen. En na aandringen van de burgemeesters van Breda en Tilburg.

Echter was niet bekend gemaakt hoeveel precies. Maar burgemeester Paul Depla deelde afgelopen woensdag in een brief aan de gemeenteraad dat de aanvankelijk toegestane 500 gram (naast de 500 gram van het reguliere aanbod) te weinig is: “Reden voor de telers, coffeeshophouders en de lokale overheden de ministers te vragen deze beperking in het belang van het experiment te laten vervallen of te verruimen.”

Aanloopperiode van vier weken om weekvoorraad te bepalen

Hoeveel precies wordt echter nog steeds niet vermeld. Om dat te bepalen komt er volgens het Brabants Dagblad ‘een aanloopperiode van vier weken’ die vanaf vandaag ingaat. “In deze aanloopperiode vragen we de ondernemers om op basis van hun omzet en ervaring zelf een inschatting te maken van de hoeveelheid gereguleerde producten die op weekbasis nodig is,” liet een woordvoerder van burgemeester Weterings weten aan het Brabants Dagblad. “Zij moeten dat aan de burgemeesters doorgeven, die dan om een onderbouwing kunnen vragen.”

Na deze vier weken zal de maximale voorraad per individuele coffeeshop worden vastgesteld en berekend. Namelijk het gemiddelde van de verkochte producten van de vier voorgaande weken, vermeerderd met vijf procent. De woordvoerder bevestigde dat de toegestane voorraad per coffeeshop dus verschillend zal zijn.

Coffeeshops blij met resultaat

Concreet was het probleem dat de telers Aardachtig (Almere), CanAdelaar (Hellevoetsluis) en Fyta (Waalwijk) soms nog maar net waren vertrokken na levering of de volgende levering moest al komen. Dat lukt nog wel als je in Waalwijk zit als teler, maar voor de andere telers was het bevoorraden moeilijker vanwege de afstand.

Willem Vugs, coffeeshop ondernemer en voorzitter van de Tilburgse coffeeshop vereniging De Achterdeur liet aan het Brabants Dagblad weten hier natuurlijk blij mee te zijn: “We hebben vanaf het begin aangestipt dat die vijfhonderd gram een probleem zou gaan opleveren. Onze grootste zorg was dat we meer dan ons lief was nee moesten verkopen aan klanten.”