Mogelijk geen uitbreiding wietproef met Amsterdam-Oost, dinsdag stemming

Als ook DENK tegen stemt, is er een meerderheid tegen de toevoeging van Amsterdam-Oost aan het wietexperiment. Dinsdag is de stemming.

0
tweede kamer
Foto via Wikimedia Commons
- Advertentie -

Gisteravond laat vond het debat plaats in de Tweede Kamer over de toevoeging van het stadsdeel Amsterdam-Oost als elfde gemeente aan het Experiment gesloten coffeeshopketen. Daaruit bleek dat er bijna een meerderheid is tegen de toevoeging van Amsterdam-Oost aan het wietexperiment. Ook een brief van vijf coffeeshops (van de elf) uit Amsterdam-Oost tegen de uitbreiding van de wietproef naar het stadsdeel werd besproken.

Update, 5 maart 16:27: Geen Amsterdam-Oost in wietproef, maar ook geen ‘pauze’ van PVV

Lees ook:

Met PVV, NSC, CDA, CU, SGP, BBB én DENK is er een meerderheid tegen de uitbreiding

Uit het debat bleek namelijk dat PVV, NSC, CDA, CU, SGP en BBB tegen de uitbreiding zijn, samen goed voor 75 zetels.

Echter met DENK erbij, is er een meerderheid tegen de uitbreiding.

De grootste partij in de Tweede Kamer, sinds de verkiezingen de PVV, wil het liefst het wietexperiment op pauze zetten zodat een nieuw kabinet kan beslissen over het wietexperiment, mogelijk om het helemaal af te schaffen. Daarvoor hebben ze een motie ingediend.

Daar is echter voorlopig geen meerderheid voor. Alleen de christelijke partijen CDA, CU en SGP staan achter het voorstel.

Dinsdag is de stemming in de Tweede Kamer.

Ook tenminste vijf coffeeshops in stadsdeel Amsterdam-Oost tegen uitbreiding

En dan was er ook nog de brief van vijf coffeeshops uit Amsterdam-Oost tegen de komst van het wietexperiment naar hun stadsdeel. Zij zien vooral een probleem in het niet toelaten van Marokkaanse hasj aan het experiment.

In november vorig jaar schreef coffeeshopbond BCD al op haar website dat het wietexperiment in Amsterdam-Oost complexe kwesties zou oproepen.

Een van de belangrijkste zorgen die naar voren komen, is het dreigende ongelijke speelveld voor coffeeshops in Stadsdeel Oost. Onder de experimentele regelgeving zouden coffeeshops in dit stadsdeel exclusief cannabis van de aangewezen telers van het experiment moeten afnemen, waardoor er geen ruimte zou zijn voor andere cannabisproducten.