Depla over motie PVV om wietproef te pauzeren: ‘Onbestaanbaar’

Later vandaag tussen 15:00 en 15:45 zal over de motie worden gestemd.

0
Geert Wilders PVV over wiet, coffeeshops, gedoogbeleid en het wietexperiment
- Advertentie -

Burgemeester Paul Depla (PvdA) van Breda heeft in een interview op de website Binnenlands Bestuur gereageerd op de motie van de PVV die tijdens het debat werd ingediend van afgelopen woensdag. De motie zou namelijk het wietexperiment ‘on hold’ zetten en overlaten aan het volgende kabinet.

Update, 5 maart 16:27: Geen Amsterdam-Oost in wietproef, maar ook geen ‘pauze’ van PVV

Depla: “De PVV is dus voor illegale wiet”

Depla gebruikte het woord ‘onbestaanbaar’ als reactie en “De PVV is dus voor illegale wiet”.

“Dit is onbegrijpelijk. Dit wordt zonder vooroverleg met betrokken gemeenten ingediend, zonder aandacht voor wetgeving en rekening te houden met gedane investeringen en het zijn van een betrouwbare overheid. Met deze benadering zeg je dat je liever illegale dan legale wiet wilt en dus eerder criminaliteit wilt ondersteunen dan bestrijden. Als je de wietproef on hold zet, dan geef je de georganiseerde criminaliteit vrij spel.”

Hij vervolgde: “Partijen hebben hierin geïnvesteerd en dan wordt het in één pennenstreek van tafel gehaald? Niet eens ordentelijk, maar per motie. Dat is jojobeleid. Als dit voortaan de manier van besluitvorming wordt, wetgeving die zorgvuldig is voorbereid per motie stilzetten, dan draagt dat niet bij aan het vertrouwen.”

“Wij kunnen als betrouwbare overheid hen niet dwingen om hun werkzaamheden voor onbepaalde duur te stoppen”

Mocht de motie toch worden aangenomen, verwacht Depla dat het kabinet de motie naast zich neer zal leggen: “Waarom zou je anders überhaupt nog vertrouwen hebben in het vormen van één overheid? Ik reken in deze echt op het kabinet.”

De demissionaire minister Pia Dijkstra (D66) van Medische Zorg ontraadde de motie al omdat ze ‘schadeclaims van miljoenen’ verwacht van telers. “Wij kunnen als betrouwbare overheid hen niet dwingen om hun werkzaamheden voor onbepaalde duur te stoppen.”

De motie zal later vandaag tussen 15:00 – 15:45 uur (agendapunt 10) ter stemming worden gebracht tijdens een plenair debat.