Geen Amsterdam-Oost in wietproef, maar ook geen ‘pauze’ van PVV

Er was geen meerderheid (78 stemmen tegen, 72 stemmen voor) in de Tweede Kamer voor uitbreiding van het wietexperiment met stadsdeel Amsterdam-Oost.

0
tweede kamer
Foto via Wikimedia Commons
- Advertentie -

Zojuist heeft de Tweede Kamer zoals verwacht met een meerderheid tegen het wetsvoorstel gestemd waarmee stadsdeel Amsterdam-Oost zou worden toegevoegd aan het Experiment gesloten coffeeshopketen. Maar ook was er geen meerderheid voor de motie van de PVV om de wietproef te pauzeren. Verder waren er nog een aantal impactvolle moties die werden aangenomen.

78 stemmen tegen, 72 stemmen voor en daarmee geen meerderheid voor toevoegen Amsterdam-Oost

Voor stemden namelijk SP, GL/PvdA, PvdD, Volt, D66, VVD, FvD en JA21, maar met 72 zetels was er daarmee geen meerderheid voor de wijziging. De toevoeging van een elfde gemeente aan het wietexperiment was namelijk opgenomen in het regeerakkoord van de vorige coalitie.

En blijft het wietexperiment beperkt tot tien gemeenten, namelijk AlmereArnhemBredaGroningenHeerlen, Voorne aan Zee (sinds 1 januari 2023 heet de gemeente niet meer Hellevoetsluis), MaastrichtNijmegenTilburg en Zaanstad.

Update, 5 maart om 20:27: reactie van burgemeester Halsema hieronder.

“Verontrustend dat een meerderheid van de Kamer zich in haar beslissing over het wietexperiment laat leiden door een onjuist sentiment”, liet Halsema in een reactie weten aan At5. “Met het experiment wordt de toegang voor jongeren tot drugs helemaal niet groter, alleen wordt de distributie en productie uit handen van criminelen gehaald. Dat beschermt juist de volksgezondheid en vergemakkelijkt handhavingsbeleid. Als je wietgebruik beter wil kunnen beheersen dan moet je ook de ‘achterdeur’ controleren.”

Ook Joachim Helms, onder andere woordvoerder van de BCD, liet weten in een reactie aan At5: “De politieke welwillendheid is veranderd”. Hij vervolgde: “Het hele experiment is tot stand gekomen met een coalitie waarvan twee partijen nu zeggen dat ze het nooit wilden.”

“Ik ben dus teleurgesteld in de politiek”, zei Helms. “Teleurgesteld voor de shops in Oost, maar ook voor de consument, want die zou het recht moeten hebben om te weten waar hun jointje vandaan komt.”

Geen meerderheid voor PVV motie voor pauzeren wietexperiment

Daarnaast waren er nog negen moties waarover gestemd zou worden.

De motie met de grootste impact, namelijk die van de PVV 36279-14 (PDF) voor het pauzeren van de wietproef tot er een nieuwe kabinet is, haalde gelukkig niet een meerderheid. Alleen Denk, SGP, CDA, CU en de PVV stemden voor, waardoor er geen meerderheid was.

Update, 5 maart 22:00: reactie hieronder toegevoegd van de gemeente Zaanstad, Maastricht en Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen.

De gemeente Maastricht heeft via een woordvoerder aan L1 laten weten dat het blij is dat het experiment doorgaat “omdat dit getuigt van een betrouwbare overheid en we zo de ingezette lijn kunnen voortzetten”. De woordvoerder liet ook weten dat Maastricht ver geoverderd is met de voorbereiding “zeker gelet op de start deze zomer.”

Een woordvoerder van de gemeente Zaanstad liet aan L1 weten: “We rollen zeker op maandelijkse basis hennepplantages op, die vaak houtje-touwtje zijn ingericht met illegale stroomaftap in woonwijken. Dat is levensgevaarlijk.” Verder zouden de voorbereidingen in volle gang zijn: “We voeren gesprekken met coffeeshophouders en zijn bezig met het voorbereiden van lokaal beleid en de faciliteiten.”

De burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls (CDA), liet weten in een reactie: “Het zou verwarring veroorzaken en ontzettend tekort doen aan de jaren wachttijd en voorbereidingen die mensen al hebben getroffen.” Hij vervolgde: “Het zou gek zijn geweest om na al die tijd alsnog te stoppen. Dan had je dat jaren geleden al moeten doen.”

Geen meerderheid voor SGP motie die Wietwet in de Eerste Kamer zou intrekken

De andere motie die een grote impact zou hebben was de motie van de SGP 36279-13 (PDF), een motie voor het intrekken van de Wietwet in de Eerste Kamer. Ook daar was geen meerderheid voor. Alleen de SGP en de PVV waren voor, en daarmee dus geen meerderheid.

Na het debat schreef Joost Sneller (D66) er het volgende over op Twitter.

Andere moties die zijn aangenomen

Er waren echter nog een aantal moties waarover gestemd zou worden en zeker een paar die een impact zullen hebben.

Bijvoorbeeld motie 36279-18 (PDF) van Mutluer (Groenlinks/PvdA) over ‘het introduceren van een ingebruiknameplicht van negen maanden voor de geselecteerde telers’, oftewel: telers zouden binnen negen maanden al productie moeten draaien.

Wat volgde op haar motie 36279-17 (PDF) ‘over onderzoeken waar alle toegelaten telers nu staan en of zij binnen negen maanden gereed kunnen zijn om te produceren’.

Beide moties werden aangenomen.

Ook de motie 36279-16 (PDF) van de Tweede Kamerleden Michon-Derkzen en Bikker over een periodieke Bibob-toets en een richtlijn voor ingelote telers werd aangenomen.

Ook was er een meerderheid voor de motie 36279-12 (PDF) van de SGP ‘over strenge handhaving van de artikelen waar lokaal beleid de handhaving van het experiment bepaalt’.

En de motie 36279-15 (PDF) Daniëlle Jansen (NSC) en Bikker (CU) ‘over per deelnemer monitoren in hoeverre tijdens het experiment sprake is van een toename van cannabisgebruik door jongeren onder de 24 jaar’ werd aangenomen.

Twee moties ChristenUnie aangehouden

Verder zijn er ook nog twee moties van de ChristenUnie aangehouden, namelijk 36279-10 (PDF) en 36279-11 (PDF), nadat bleek dat er geen meerderheid was voor het wetsvoorstel.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -