Hoopvolle ontwikkeling in bestrijding hop-latent viroid (HLVd) virus

Wetenschappers hebben per ongeluk een cannabisplant ontdekt die het virus hop-latent viroid (HLVd) lijkt te bestrijden en daarbij paars kleurt.

0
hplvd wietproef project c etten leur heerhugowaard
- Advertentie -

Medicinale Genomics, een bedrijf gevestigd in Massachusetts, heeft per ongeluk ontdekt dat één van hun cannabisplanten per ongeluk gedeeltelijk resistent bleek te zijn tegen het veelvoorkomende virus hop-latent viroid (HLVd) dat momenteel de wereldwijde cannabisindustrie teistert.

Bedrijf ontdekt per cannabisplant die paars kleurt als teken van weerstand tegen hop-latent viroid (HLVd)

Twee weken geleden kondigde een groep wetenschappers van Medicinale Genomics aan dat één van hun cannabisplanten per ongeluk gedeeltelijk resistent bleek te zijn tegen HLVd. Bovendien merkten de wetenschappers op dat de plant paars werd terwijl hij vocht tegen de ziekte.

“(…)Het kan een immuunrespons zijn, maar we zien deze paarse kleuring niet zo sterk toenemen in de niet-geïnfecteerde controleplant”

Kevin McKernan, de chief science officer van Medicinale Genomics, presenteerde deze bevindingen recentelijk op een conferentie in Florida. McKernan verklaarde dat de paarse plant aanzienlijk paarser was dan een tweede plant met dezelfde genetica maar niet blootgesteld aan het viroid.

“We weten niet waarom dit gebeurt. Het kan een immuunrespons zijn, maar we zien deze paarse kleuring niet zo sterk toenemen in de niet-geïnfecteerde controleplant,” zei McKernan.

Tijdens dezelfde conferentie verklaarde Zamir K. Punja, een Canadese professor in de plantkunde, dat hij HLVd beschouwt als een “grote bedreiging” voor cannabiskwekerijen. Uit zijn onderzoek blijkt dat geïnfecteerde planten hun THC-opbrengst met 40% kunnen verminderen.

Hop-latent viroid (HLVd) virus: een bedreiging voor cannabiskwekerijen

Het is bijzonder moeilijk om van het pathogeen af te komen, omdat HLVd zich gemakkelijk verspreidt tussen planten, zich hecht aan gereedschappen en circuleert in het wateraanbod van een kwekerij. Bovendien maakt HLVd een plant vatbaarder voor andere ziekten, waardoor Punja het viroid de “COVID van de cannabiswereld” noemt.

Het goede nieuws is dat HLVd geen gezondheidsrisico vormt voor mensen, omdat het uitsluitend planten treft, aldus Punja. Hij voegde eraan toe dat er bewijs is dat sommige cannabisvariëteiten veel beter bestand zijn tegen de effecten van HLVd.

“(…)kunnen de boeren in Californië echt gered worden door paarse wiet?”

“Punja’s analyse in combinatie met de recente ontdekking van Medicinale Genomics roept de vraag op: kunnen de boeren in Californië echt gered worden door paarse wiet?”, aldus McKernan.

McKernan verklaarde dat zijn bedrijf aanvankelijk niet besefte dat ze een plant met een unieke reactie op HLVd in handen hadden. De wetenschappers infecteerden opzettelijk planten met HLVd om te proberen te begrijpen hoe de ziekte geïnfecteerde planten verandert. Ze wreven het viroid rechtstreeks op gesneden bladeren van de plant, een gevestigde methode om planten met ziekten te infecteren.

Maar toen stonden ze voor een verrassend probleem. Eén van hun exemplaren, een cannabisvariëteit die ze Jamaican Lion noemen, “wilde niet geïnfecteerd worden”, volgens McKernan.

Gedurende zes weken lang werd de plant herhaaldelijk blootgesteld aan HLVd, maar de plant testte nooit positief op het virus. Uiteindelijk injecteerden de wetenschappers het viroid rechtstreeks in de stengel van de plant, maar zelfs toen leek de ziekte alleen de wortels van de plant te infecteren en niet de bladeren.

Het team merkte vervolgens op dat de bladeren en bloemen van de geïnfecteerde plant paars werden, terwijl een ongeïnfecteerde versie van dezelfde plant niet van kleur veranderde. Ze bleven de plant testen op HLVd, maar 57 van de 57 tests op paars plantenweefsel waren negatief. De enige bladeren die ooit positief testten op het viroid waren groene bladeren aan de onderkant van de plant.

Paarse planten mogelijk meer tolerant voor HLVd

Het is onduidelijk waarom paars plantmateriaal wordt geassocieerd met de bestrijding van de ziekte. McKernan schreef de kleurverandering toe aan een “opgevoerde” productie van anthocyanine, een plantenchemisch dat cannabis paars kan maken. Hij verklaarde dat het de moeite waard is om meer paarse planten te onderzoeken om te zien of ze tolerant zijn voor HLVd, omdat de productie van anthocyanine al wordt gekoppeld aan het bestrijden van viroïden.

“Je kunt dit probleem niet wegbleken, je moet dit probleem veredelen”

“Er is literatuur die anthocyanineproductie koppelt aan viroidinfectie. Dit geldt voor verschillende planten en verschillende viroïden, maar deze anthocyanines zijn een bekende immuunrespons voor planten”, vertelde McKernan aan SFGATE via e-mail.

McKernan voegde eraan toe dat zijn bedrijf nieuwe experimenten uitvoert op hun Jamaican Lion-planten om beter te begrijpen hoe deze variëteit HLVd bestrijdt.

Cannabiskwekers bestrijden momenteel HLVd met een combinatie van reinigingstechnieken en constante tests, in de hoop geïnfecteerde planten te verwijderen en de verspreiding te verminderen door hun boerderijen schoon te maken. Maar McKernan verklaarde op de conferentie dat de bevindingen van zijn bedrijf laten zien dat cannabiskwekerijen nieuwe veredelingstechnologie moeten gebruiken om deze ziekte te bestrijden en niet uitsluitend moeten vertrouwen op reinigingsmiddelen.

“Je kunt dit probleem niet wegbleken, je moet dit probleem veredelen”, aldus McKernan.

Virus gaat ook rond in Europa

Dat het virus ook rondgaat in Europa, berichtten we al over in mei 2021. Via de link kan je onderin het artikel dan ook wat foto’s zien van voorbeelden van planten die geïnfecteerd zijn.

- Advertentie -
Cannabis Industrie Awards
- Advertentie -