Burgemeester wil coffeeshop Cobra in Tiel nog steeds zes weken sluiten

Burgemeester Beenakker van Tiel wil coffeeshop Cobra alsnog zes weken sluiten, gesteund door de gemeentelijke bezwarencommissie.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Ondanks het ontbreken van hinder voor de omgeving, is burgemeester Hans Beenakker van Tiel vastbesloten om coffeeshop Cobra nog steeds zes weken gedwongen gesloten te houden. Hij wordt gesteund door een uitspraak van de gemeentelijke bezwarencommissie, hoewel de motivering nog beter moet worden uitgelegd. Beenakker streeft ernaar om de sluiting per 20 juli in te laten gaan.

Juridisch geschil tussen gemeente Tiel en coffeeshop Cobra duurt voort

De verwachting is echter dat coffeeshopexploitant Mohamed Adoui in de komende weken in beroep zal gaan tegen dit formele besluit bij de rechter, waardoor de juridische strijd nog een tijd zal voortduren.

Zowel de gemeentelijke bezwarencommissie als de Arnhemse rechtbank heeft kritiek geuit op de motivering van de sluiting.

Dit geschil lijkt steeds meer op een prestigestrijd uit te draaien, waardoor het onduidelijk is wie uiteindelijk als winnaar uit de bus zal komen.

Gemeentelijke bezwarencommissie steunt sluiting, maar twijfelt over duur

De kern van het geschil is dat coffeeshops in Tiel maximaal 500 gram wiet en hasj op voorraad mogen hebben. Bij een politie-inval vorig jaar juni werd echter 1200 gram aangetroffen in een naburige woning, garagebox en een tas van een leverancier. Adoui en de Arnhemse rechtbank hebben betoogd dat deze hoeveelheid niet meegeteld mag worden bij de grens van 500 gram, vooral hetgeen in de tas zat dat bestemd was voor andere coffeeshops.

De voorzieningenrechter heeft vervolgens het verzoek tot voorlopige voorziening van de coffeeshopeigenaar toegewezen, waardoor het besluit van de burgemeester geschorst werd tot 6 weken na het besluit op bezwaar. De gemeente Tiel stelt dat de regels nog steeds zijn overtreden en wil de zaak zes weken lang alsnog gedwongen sluiten.

Hoewel de gemeentelijke bezwarencommissie het standpunt van Beenakker ondersteunt en van mening is dat ook de cannabis in de woning, garagebox en bezorgtas tot de handelsvoorraad behoren, twijfelt zij over de juiste duur van de sluiting. Normaal gesproken zou een dergelijke overtreding leiden tot een sluiting van drie maanden, maar Beenakker heeft deze straftijd al gehalveerd naar anderhalve maand vanwege vertraging in de behandeling. De bezwarencommissie acht een kortere sluitingsperiode echter ook mogelijk.