Zelensky benadrukt noodzaak legalisatie medicinale cannabis in Oekraïne

Zelensky pleitte vorige week voor de ontwikkeling van een toonaangevende sector voor geestelijke en lichamelijke revalidatie in Europa, inclusief de legalisatie van cannabis als medicijn.

0
Oekraïne medicinale cannabis
- Advertentie -

President Volodymyr Zelenskyy heeft tijdens een toespraak voor de Verkhovna Rada (het parlement van Oekraïne) vorige week benadrukt dat het noodzakelijk is om medicinale cannabis in Oekraïne te legaliseren. Hij sprak zijn ambitie uit om de sterkste sector voor geestelijke en lichamelijke revalidatie in Europa te creëren, waarbij zowel de oprichting van revalidatiecentra als de opleiding van het relevante personeel betrokken zijn.

President Zelensky: Een inspanning leveren voor de beste revalidatiesector in Europa

De Oekraïense president heeft zich vastberaden getoond in zijn streven naar een vooraanstaande revalidatiesector in Europa.

Zelensky is van mening dat alle mogelijke behandelingen, hoe ongebruikelijk ze ook mogen zijn, moeten worden toegepast om Oekraïense burgers te helpen omgaan met de pijn, stress en trauma’s veroorzaakt door oorlogssituaties.

Sinds de invasie van Rusland in februari 2022 is dit een urgent probleem geworden voor veel Oekraïners.

Pleidooi voor eerlijke legalisatie van cannabis-gebaseerde medicijnen

President Zelenskyy heeft specifiek benadrukt dat het eerlijk legaliseren van cannabis-gebaseerde medicijnen voor iedereen die ze nodig heeft, van groot belang is.

Hij pleit voor het uitvoeren van relevant wetenschappelijk onderzoek en de gecontroleerde productie van deze medicijnen binnen Oekraïne.

Deze stap zou patiënten in staat stellen toegang te krijgen tot effectieve behandelingen met behulp van medicinale cannabis.

Oekraïne’s evoluerende standpunt ten aanzien van medicinale cannabis

Het pleidooi van President Zelenskyy volgt op de aankondiging van de Oekraïense regering, ongeveer een jaar geleden, om de decriminalisering van medicinale cannabis te ondersteunen. In juni vorig jaar bevestigde de Oekraïense minister van Volksgezondheid, Viktor Lyashko, deze steun.

Het kabinet steunde destijds een wetsvoorstel met betrekking tot de regulering van de circulatie van cannabisplanten voor medische en wetenschappelijke doeleinden en de uitbreiding van de toegang tot noodzakelijke behandelingen voor oncologische aandoeningen en door oorlog veroorzaakte posttraumatische stressstoornis.