Frankrijk overweegt onmiddellijke boetes voor bezit van cannabis

Nieuwe maatregelen van president Macron: draagbare betaalautomaten voor onmiddellijke boetes bij cannabisbezit in Frankrijk.

0
frankrijk hennep gestookte gasfabriek
- Advertentie -

Personen in Frankrijk die betrapt worden met zelfs een kleine hoeveelheid cannabis kunnen binnenkort een onmiddellijke boete krijgen van maximaal €2.500, volgens nieuwe plannen. De politie zal worden uitgerust met 5.000 draagbare betaalautomaten waarmee mensen die niet direct contant geld bij zich hebben, onmiddellijk €150 kunnen betalen voor een eerste overtreding.

Draagbare betaalautomaten voor onmiddellijke boetes bij cannabisbezit in Frankrijk

De Franse president Emmanuel Macron vertelde de Franse krant LaProvence dat het ‘onaanvaardbaar’ is dat slechts 35% van de sinds september 2020 opgelegde cannabisboetes zijn betaald. Hij zei dat het nieuwe beleid, dat in de zomer wordt ingevoerd, zijn nieuwste poging is om drugskartels en bendegeweld uit te roeien.

“Mensen die de middelen hebben om drugs te gebruiken omdat het voor hen recreatief is, moeten begrijpen dat ze criminele netwerken in stand houden”, zei hij. “Ze zijn effectief medeplichtig.”

De eenmalige boete geldt voor cannabis en andere drugs, hoewel hij niet specificeerde welke, en varieert van €200 – indien op tijd betaald – tot €2.500. Macron heeft minister van Binnenlandse Zaken Gérard Darmanin gevraagd om “tegen het einde van de zomer een decreet voor te bereiden, zodat boetes onmiddellijk kunnen worden betaald, met een bankpas of contant geld”.

Sinds 2016 kan iemand die voor de eerste keer wordt betrapt op cannabisbezit een boete krijgen tussen de €200 en €450 – niet betalen kan leiden tot een dagvaarding voor de rechtbank.

Hoewel Frankrijk enkele van de strengste drugswetten in Europa heeft, heeft 11% van de Franse bevolking in de afgelopen 12 maanden cannabis gerookt, het hoogste percentage in Europa. Volgens het Franse Monitoringcentrum voor Drugs en Drugsverslaving (OFDT) heeft bijna de helft van de Franse bevolking minstens één keer cannabis geprobeerd.