Rechter: burgemeester Tiel sloot ten onrechte coffeeshop Cobra, voorlopig weer open

De voorzieningenrechter heeft het verzoek tot voorlopige voorziening van de coffeeshopeigenaar toegewezen, waardoor het besluit van de burgemeester geschorst wordt tot 6 weken na het besluit op bezwaar.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de burgemeester van Tiel ten onrechte heeft besloten tot sluiting van coffeeshop Cobra vanwege overtreding van de Opiumwet. De burgemeester heeft volgens de rechter onvoldoende gemotiveerd waarom hij niet voor een minder ingrijpend middel heeft gekozen zoals een sluiting voor een kortere duur of alleen sluiting van de woning en de garage.

Aanleiding tot het besluit van de burgemeester

Op 2 februari 2023 besloot de burgemeester om de coffeeshop met ingang van 16 februari 2023 voor anderhalve maand te sluiten.

De burgemeester nam dit besluit naar aanleiding van een eerdere overtreding van het overschrijden van de maximale toegestane handelsvoorraad van 500 gram op 11 september 2021 en een politieonderzoek op 29 juni 2022.

Politiecontrole

Bij de controle in juni 2023 constateerde de politie dat een werknemer van de coffeeshop met een grote tas de coffeeshop verliet en vervolgens in een auto zette. Volgens de politie bleek hier 340 gram aan cannabis in te zitten.

De politie hield de persoon aan en doorzocht vervolgens de coffeeshop, de bovenliggende woning en de aan de achterzijde gelegen garage.

De politie trof in de coffeeshop een toegestane hoeveelheid softdrugs aan van 463,4 gram.

In de woning en de garage trof de politie nog eens 909,86 gram aan softdrugs aan en stelde vast dat met de voorraad in de shop en de tas in totaal 1.713,26 gram aan handelsvoorraad aanwezig was.

Besluit onvoldoende gemotiveerd

De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de burgemeester onvoldoende heeft gemotiveerd waarom niet volstaan kon worden met een minder ingrijpend middel dan de sluiting van de coffeeshop. Volgens de rechter kan de tas, de garage en in de woning aangetroffen drugs volgens de letter van de wet toegerekend worden aan de handelsvoorraad van de coffeeshop.

Echter, de totale hoeveelheid aangetroffen softdrugs kan gezien de dagelijkse hoeveelheid omzet van 1500 gram niet als erg hoog worden aangemerkt. Ook maakt de spreiding van cannabis over verschillende plaatsen het doel van sluiting om verstoring van de openbare orde te voorkomen minder sterk.

Besluit geschorst

De rechter heeft het verzoek tot voorlopige voorziening van de coffeeshopeigenaar toegewezen, waardoor het besluit van de burgemeester geschorst wordt tot 6 weken na het besluit op bezwaar.

Dit betekent dat de coffeeshop voorlopig haar deuren weer kan openen. De burgemeester heeft nog niet gereageerd op de uitspraak.