Wietexperiment teler Fyta gaat schadevergoeding eisen bij de overheid

Elke maand kost het wietexperiment teler Fyta in Waalwijk zo'n 4,5 ton en ze gaan daarom een schadevergoeding eisen bij de overheid.

0
Fred van der Wiel Fyta Waalwijk wietexperiment teler nieuwsuur
Screenshot uit Nieuwsuur reportage.
- Advertentie -

De wietexperiment teler Fyta is al een tijdje bezig met het kweken van cannabis, zo laten ze al een tijdje foto’s zien van de geproduceerde wiet en hasj, maar omdat de andere negen telers nog niet zo ver zijn kost dat het bedrijf maandelijks zo’n 4,5 ton. Directeur Fred van de Wiel liet eerder deze week weten aan Omroep Brabant: “Daarom gaan we een schadevergoeding eisen bij de overheid.”

“Ik heb hier een bedrijf van 27 miljoen euro dat aan alle regels voldoet en dat kwalitatief fantastische cannabis kan produceren. Maar de rem staat erop. Dat is enorm frustrerend,” aldus van de Wiel aan Omroep Brabant.

Fyta heeft inmiddels 43 klimaatcellen waar wiet wordt geproduceerd. “Op die manier doen we alles om besmetting van buitenaf te voorkomen,” vervolgde Van de Wiel. “Wij leveren wiet waar geen chemische middelen of pesticides op zitten.” Over de geproduceerde wiet laat hij verder weten: “We hebben al 42 smaken wiet gemaakt, want tegenwoordig gaat het niet alleen meer om het THC-gehalte van de cannabis, maar vooral om de beleving en de smaak. Zoals citrus of sinaasappel.”

Fyta gaat een schadevergoeding eisen van de overheid

“Elke maand kost het Fyta tussen de vier en vijf ton. We gaan daarom een schadevergoeding eisen bij de overheid”

Van de Wiel geeft in het interview aan dat het wachten tot de andere wietproef telers klaar zijn veel stress oplevert: “Elke maand kost het Fyta tussen de vier en vijf ton. We gaan daarom een schadevergoeding eisen bij de overheid”, zegt de directeur. “Maar ik ga ervan uit dat we op 1 oktober kunnen beginnen met het leveren aan de coffeeshops in Breda en Tilburg. Dan moeten we wel in juni of juli beginnen met het op grote schaal kweken. Want voor de wiet helemaal klaar is voor consumptie, duurt dat wel drie maanden.”

Fyta’s directeur is trots op wat hij en zijn 50 collega’s hebben bereikt, maar vindt het erg frustrerend dat het bedrijf nog minimaal tot oktober moet wachten: “Al is het erg frustrerend dat we nu nog minimaal tot oktober moeten wachten, omdat er volgens de regels van de overheid eerst nog twee andere aanbieders van legale cannabis moeten zijn.”

Uit de kamerbrief van afgelopen 30 maart bleek namelijk dat voordat met de aanloopfase in Breda en Tilburg gestart kan worden met het Experiment gesloten coffeeshopketen, dat er minimaal nog twee andere telers klaar moeten zijn.