Elke maand uitstel wietexperiment kost teler Fyta half miljoen euro

Wietexperiment teler Fyta in Waalwijk schreef in een brief aan de ministers dat ze met iedere maand uitstel een half miljoen euro verliezen.

0
Fred van der Wiel Fyta Waalwijk wietexperiment teler nieuwsuur
Screenshot uit Nieuwsuur reportage.
- Advertentie -

Uit een eind vorige week verschenen stuk bij onder het Brabants Dagblad blijkt dat de enige teler in het Experiment gesloten coffeeshopketen die wel al klaar is om te leveren, Fyta in Waalwijk, met iedere maand uitstel een half miljoen euro verliest.

Dat schreef Fyta volgens de krant in een brief aan de ministers Ernst Kuipers (D66, Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Yesilgöz (VVD, Justitie en Veiligheid). Er zou al 25 miljoen euro zijn geïnvesteerd en 42 fte (fulltime-equivalent, of voltijds equivalent in het Nederlands) werknemers in dienst zijn.

“We staan in de startblokken”

“We staan in de startblokken”, aldus de directeur van Fyta Fred van de Wiel in de brief. Van de Wiel was recentelijk ook in de Nieuwuur reportage te zien. Met de Inspectie Justitie en Veiligheid zijn in ‘zeer nauwe samenwerking’ de afgelopen maanden flinke stappen gezet schrijven ze in de brief. “Dat alles heeft ertoe geleid dat de kwaliteit, diversiteit (32 soorten) en kwantiteit van onze producten uitvoerig zijn getest en dat de kinderziektes in het systeem zijn opgespoord en opgelost.”

Fyta zou dan ook graag al in april 2023 starten met leveren aan de coffeeshop van Tilburg en Breda als ‘experiment binnen het wietexperiment’, iets wat ook de ministers hebben aangegeven te onderzoeken eerder deze maand en in november.

Of dat ook echt gaat gebeuren, is nog niet met zekerheid te zeggen. Wel geeft het bedrijf aan het financieel nog wel te kunnen bolwerken mocht het niet lukken. Een van de investeerders in Fyta is het Duitse Dermapharm.

Coffeeshopondernemers Breda zien eerdere start wel zitten, Tilburgse niet

Volgens het Brabants Dagblad zien de coffeeshopondernemers in Breda het plan voor een eerdere start wel zitten, maar die in Tilburg niet. Zij missen een ‘liefde voor de plant’ bij Fyta en vermoeden dat ze vooral uit zijn op financieel gewin. En ze willen simpelweg van meerdere telers kunnen afnemen om ‘eenheidsworst’ te voorkomen.