We zijn compleet: alle tien wietexperiment telers zijn aangewezen

Alle tien wietexperiment telers zijn eindelijk aangewezen schreven de verantwoordelijke ministers in een kamerbrief. Ook gaan ze in op de aanloopfase en het toevoegen van een stadsdeel van Amsterdam.

0
aanmelding wietproef wietexperiment experiment gesloten coffeeshopketen assortiment jef martens analyse wietproef loting project c
- Advertentie -

Het heeft even geduurd maar inmiddels zijn dan toch alle tien telers in het Experiment gesloten coffeeshopketen aangewezen zo lieten de verantwoordelijke ministers weten in een kamerbrief van eind maart.

Tiende teler heeft aanwijzing ontvangen om te starten met productie voor wietexperiment

Zo valt onderin de kamerbrief te lezen:

alle tien telers wietexperiment aangewezen
Bron: ‘Kamerbrief over aanloopfase en eventuele deelname Amsterdam aan het Experiment gesloten coffeeshopketen’ (30 maart)

“Ten slotte zijn wij verheugd te melden dat de 10de, en tevens laatste, teler een aanwijzing heeft ontvangen om binnen het experiment hennep en hasjiesj te produceren en te leveren.”

Goede reden dus om ze nog een keer op een rijtje te zetten.

Dit zijn de tien wietexperiment telers

  1. Linsboer B.V. (The Plug)
  2. Cookies
  3. Hollandse Hoogtes (voorheen Cannamax)
  4. Fyta Group
  5. The Growery (Aurora)
  6. Aardachtig
  7. Q-Farms (QATI)
  8. Holigram  (Grassmeijers / Stichting Joinus)
  9. Leli Holland (Village Farms)
  10. CanAdelaar*

*bezwaar Supraleaf ongegrond verklaard, hoger beroep nog wel mogelijk. Deze lijst overnemen? Gelieve eerst contact op te nemen.

Start aanloopfase naar verwachting in vierde kwartaal 2023

Als er minimaal drie telers gereed zijn, kan gestart worden met de aanloopfase in Tilburg en Breda in het vierde kwartaal van 2023 zo valt ook te lezen in de kamerbrief (en de nieuwe tijdlijn):

Door met minimaal drie telers te starten hebben coffeeshophouders de keuze uit het aanbod van verschillende telers. Er geldt geen maximumaantal telers tijdens de aanloopfase: zodra een teler gereed is om te leveren kan deze alsnog aansluiten. Het streven is dat de aanloopfase maximaal zes maanden duurt. Op het moment dat de aanloopfase start, moet de verwachting zijn dat de overgangsfase uiterlijk zes maanden later kan starten. De ministers zullen in hun besluit over het startmoment van de aanloopfase de meest recente planningen van de telers meenemen. Zo wordt de kans dat de aanloopfase langer dan zes maanden duurt zoveel mogelijk beperkt.

Ook valt er te lezen dat naast de op grond van het gedoogbeleid toegestane 500 gram gedoogde producten, coffeeshops in Breda en Tilburg tijdens de aanloopfase 500 gram gereguleerde producten op voorraad mogen hebben.

tijdlijn wietexperiment met aanloopfase experiment gesloten coffeeshopketen
Bron: Rijksoverheid

Deelname stadsdeel Amsterdam

Ook gingen de ministers in de kamerbrief in op het toelaten van een stadsdeel van Amsterdam als elfde ‘gemeente’:

Op dit moment zijn wij in overleg met de gemeente. Daarbij wordt ook gekeken naar de uitvoerbaarheid, handhaafbaarheid en financiële en juridische consequenties. De gemeente Amsterdam heeft aangegeven dat zij streven om in mei met een voorstel te komen voor een stadsdeel.

Het wetsvoorstel voor uitbreiding van het experiment regelt de grondslag voor deelname van een elfde gemeente aan het experiment en ligt nu voor behandeling in uw Kamer. De deelname van (het stadsdeel in) de betreffende gemeente wordt via een wijziging van het Besluit experiment gesloten coffeeshopketen geregeld.

Eerder dit jaar in januari werd al bekend dat de Amsterdamse driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef hadden ingestemd met de deelname aan het wietexperiment.