Overheid presenteert update tijdlijn wietexperiment met aanloopfase

De verwachting is dat in het vierde kwartaal van 2023 gestart kan worden met de aanloopfase waarin Tilburg en Breda kunnen starten zodra er drie verschillende telers gereed zijn.

0
tijdlijn wietexperiment met aanloopfase experiment gesloten coffeeshopketen
Bron: Rijksoverheid
- Advertentie -

Eind vorige maand heeft de overheid een nieuwe update gepresenteerd van de tijdlijn van het Experiment gesloten coffeeshopketen mét aanloopfase waarin Tilburg en Breda alvast zullen kunnen starten.

Nieuwe tijdlijn Experiment gesloten coffeeshopeten

Vorig jaar werd er ook al een tijdlijn gepresenteerd van het wietexperiment.

In de vorige tijdlijn (gepubliceerd in 2022) was de verwachting nog dat er in het tweede kwartaal van 2023 gestart zou kunnen worden met de overgangsfase. In de plaats daarvan is nu de verwachting dat in het vierde kwartaal van 2023 gestart kan worden met de aanloopfase waarin Tilburg en Breda kunnen starten zodra er drie verschillende telers gereed zijn. Dat van die drie telers werd expliciet genoemd in de bijbehorende kamerbrief, met de opmerking dat als er daarna meer telers gereed zullen komen zij direct kunnen deelnemen aan die aanloopfase.

Pas daarna volgt de overgangsfase, naar verwachting in het eerste kwartaal van 2024, van zes weken. Daarna loopt de overgangsfase op zijn eind en zullen alle alle coffeeshops in de tien gemeenten (elf, als er inderdaad nog een elfde gemeente of een stadsdeel van Amsterdam bij komt) uitsluitend een voorraad hebben van gereguleerde cannabis geproduceerd door de tien telers.

In de bijbehorende kamerbrief van 30 maart viel namelijk ook te lezen dat alle tien telers inmiddels zijn toegewezen.

Nog in 2024 zou er een kabinetsstandpunt naar de Eerste en Tweede kamer worden verstuurd. Van 2024 tot 2028 zou dan het wietexperiment lopen. Daarna volgt een afbouwfase, mits anders wordt besloten.