Amsterdam wil deelname aan wietexperiment met één stadsdeel

Amsterdam wil deelname aan wietexperiment als elfde gemeente, maar wel met maar één stadsdeel als enige gemeente.

0
amsterdam coffeeshops coffeeshoptoerisme drugstoerisme petitie toeristenverbod
- Advertentie -

Burgemeester Halsema heeft eerder deze week aan het kabinet laten weten dat Amsterdam onderzoekt welk stadsdeel mee zou kunnen doen aan het landelijk Experiment gesloten coffeeshopketen. De Amsterdamse driehoek van burgemeester, hoofdofficier van justitie en politiechef heeft in januari ingestemd met de deelname aan het experiment.

Amsterdam wil deelname aan wietproef als elfde gemeente, maar wel met maar één stadsdeel

Aanvankelijk kwamen tien Nederlandse gemeenten in aanmerking voor deelname aan het experiment. Amsterdam heeft in het verleden verschillende malen interesse getoond, maar deelname bleek niet haalbaar vanwege het groot aantal (166) coffeeshops in de stad. Het kabinet bereidt nu een uitbreiding van het experiment voor met een elfde gemeente. De wijziging van de wet Gesloten coffeeshopketen die dat mogelijk maakt, ligt op dit moment bij de Tweede Kamer.

Over waarom ze maar met één stadsdeel willen deelnemen schrijven ze:

De schaal en het inwonersaantallen van verschillende Amsterdamse stadsdelen maken ze geschikt voor deelname aan het experiment. Amsterdam is nu in gesprek met de ministeries van J&V en VWS over de verdere uitwerking. De gemeente zal binnenkort over de voorgenomen deelname in gesprek gaan met de stadsdelen en de coffeeshopbranche. Het streven is om in de mei een stadsdeel te selecteren voor het experiment.

Waarom Amsterdam wel de uitzondering?

Eerder werd bekend bij de opzet van het wietexperiment dat als een gemeente deel wilde nemen, alle coffeeshops in de gemeente moesten deelnemen. Echter lijkt er toch een uitzondering te worden gemaakt dus voor Amsterdam.

Update: reactie van Ernst Kuipers op Twitter.