Tsjechische kabinet keurt plan goed inclusief regulering cannabismarkt

Het plan moet nog wel door beide huizen van het Tsjechische parlement worden goedgekeurd en door de president worden ondertekend voordat het wet wordt.

0
Tsjechië cannabis legalisering legalisatie regulering cannabismarkt
- Advertentie -

Het Tsjechische kabinet heeft eerder deze week een plan goedgekeurd om verslaving tegen te gaan tot 2025, inclusief de invoering van een strikt gereguleerde cannabismarkt.

Plan moet nog wel worden goedgekeurd door de beide huizen van het parlement en ondertekend worden door de president

Het plan richt zich ook op verslaving aan andere drugs, alcohol, tabak en gokken. De invoering van een gereguleerde cannabismarkt zal gebaseerd zijn op regels die zijn opgesteld door een deskundigengroep, en het plan moet nog door beide huizen van het Tsjechische parlement worden goedgekeurd en door de president worden ondertekend voordat het wet wordt.

Volgens Jindřich Vobořil, de nationale coördinator van het drugsbeleid, zal het plan vijf prioriteiten hebben. De eerste is een gecontroleerde cannabismarkt en de tweede is het belastingbeleid, dat het land op 15 miljard CZK (zo’n 641 miljoen euro) per jaar zou kunnen opbrengen. De overige drie prioriteiten zijn preventie en behandeling, het bevorderen van relevante stappen in de EU en het voorbereiden op mogelijke gevolgen.

Het herziene plan is gebaseerd op inbreng van experts en internationale ervaring. Premier Petr Fiala zei dat de ambitie van het plan is om het reguleringsmodel voor verslavende middelen en de gokmarkt te herzien, afhankelijk van hoe schadelijk ze zijn. De regering van Fiala wil verslavingen op basis van wetenschappelijke bevindingen aanpakken.

“(…)De eerste hindernis op weg naar het einde van het cannabisverbod in Tsjechië is zojuist genomen!”

Het plan schetst een evenwichtige aanpak van het drugsbeleid en heeft tot doel risico’s te voorkomen en de toegankelijkheid van verslavende middelen voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar te beperken. De volledige details van het herziene plan zijn nog niet vrijgegeven, maar wel al enkele details. Het oorspronkelijke plan omvatte een verhoging van de uitgaven voor preventie en behandeling tot ongeveer CZK 1 miljard, en er zou een nieuw bureau voor preventie en behandeling worden opgericht, waarbij het netwerk van diensten zou worden uitgebreid.

Volgens een studie uitgevoerd door de Piraten Partij van Tsjechië kan de legalisatie van cannabis tussen de 650 miljoen en 1,8 miljard kronen per jaar opleveren voor de staatskas, zo’n 26 tot 75 miljoen euro per jaar aan belastingen.

De Tsjechische cannabis journalist Lukas Hurt reageerde verheugt op het nieuws via LinkedIn: “Dus hier begint het! De eerste hindernis op weg naar het einde van het cannabisverbod in Tsjechië is zojuist genomen!”

Nieuwe president is voorstander, maar ook nog steeds misstanden in Tsjechië

Recentelijk is er ook een nieuwe president van Tsjechië die voorstander is van de legalisering van cannabis. Maar toch is recent de Tsjechische activist en eindredacteur van het cannabis magazine Legalizace Robert Veverka ook in hoger beroep schuldig bevonden aan het ‘aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie’.