Meer details bekend over voorstel Tsjechië om te legaliseren met thuisteelt

Er zijn meer details bekend gemaakt over het aanstaande wetsvoorstel in Tsjechië dat cannabis zou legaliseren inclusief thuisteelt.

0
tsjechië medicinale cannabis politiek huis van afgevaardigden industriële hennep
- Advertentie -

Vorige week maakten we bekend op deze website dat de nationale coördinator drugsbestrijding van Tsjechië Jindřich Vobořil een wetsvoorstel aan het voorbereiden is voor de regulering van cannabis. De planning is dat het wetsvoorstel nog voor het einde van het jaar zal worden gepresenteerd, echter waren er nog geen details bekend gemaakt over het wetsvoorstel. Die zijn inmiddels te melden, evenals de politieke situatie en steun voor het wetsvoorstel.

Hoe wil Tsjechië cannabis gaan legaliseren?

Ten eerste, laten we eens gaan bekijken wat deze week naar buiten kwam over de inhoud van het wetsvoorstel.

Vobořil zei eerder deze week dat het nieuwe model van cannabisregulering ‘voorziet in gecontroleerde verkoop in gespecialiseerde branches, liberalisering van het gebruik van cannabis en, in kleine hoeveelheden, ook de teelt van planten.’

Volgens hem biedt het meer controlemiddelen dan een disfunctioneel verbod.

Tegelijkertijd wil hij een uitgebreid programma brengen om gebruikers te beschermen tegen risico’s, evenals zal het miljarden opleveren voor de staatsbegroting.

Is er politieke steun voor het wetsvoorstel?

In de regeringscoalitie is steun vooral te vinden bij de ODS, de Piratenpartij en de STAN-beweging. Dat terwijl het volk maar ook de oppositie nog niet echt warm lopen voor de verandering.

“Ik wil eerst akkoord gaan op basis van het politieke spectrum om gemachtigd te worden om het voorstel voor te bereiden. Ik zou graag een werkgroep oprichten zodat de formulering van de paragrafen is opgesteld en het met redenen omklede rapport is opgesteld tegen het einde van het jaar”, vertelde Voboři aan Právu.

“(…)Ik zou graag zien dat er in het hele Huis consensus wordt bereikt, in plaats van de meerderheid van 101 stemmen door te drukken”

Vervolgens wil hij de uitkomst finetunen en bekijken of het voorstel door de regering of de afgevaardigden zal worden ingediend. In de eerste helft van volgend jaar zou het wetsvoorstel dan naar de Tweede Kamer van Tsjechië gaan.

Volgens Vobořil vinden er momenteel informele onderhandelingen plaats met politici, met alle regeringspartijen en uiteindelijk zou hij graag de stemmen van de oppositie horen en steun onder hen vinden.

“Dit is een onderwerp dat geen links-rechts label heeft. Ik heb sterke argumenten, we lopen geen risico’s, integendeel, we zullen ze minimaliseren. Ik zou graag zien dat er in het hele Huis consensus wordt bereikt, in plaats van de meerderheid van 101 stemmen door te drukken”, voegde de coördinator eraan toe.

Volgens hem steunde een aanzienlijk deel van de ODS, waarvan hij lid is, het onderwerp na de debatten. Premier Petr Fiala (ODS) is voorstander van het openen van het debat, zijn partijgenoot, minister van Justitie Pavel Blažek heeft het voorstel zelfs publiekelijk gesteund.

“Op regeringsniveau wordt hier heel levendig over gesproken(…)”

“Ik heb met experts overlegd over het voorgestelde model van de gecontroleerde cannabismarkt en ik zie er geen probleem in. In deze context is het onnodig dat de staat financiële middelen besteedt aan repressie en rechtbanken. Het is noodzakelijk om ons te concentreren op meer serieuze criminele activiteiten”, aldus Blažek.

Het wetsvoorstel komt overigens vanuit de hoek van de Piratenpartij: “Op regeringsniveau wordt hier heel levendig over gesproken. Ik geloof dat de onderhandelingen positief zullen verlopen,” zei Janka Michailida namens de Piratenpartij, hoofd van het interdepartementale programmateam Verslavend Gedrag.

Ook andere partijen staan er positief in, maar de ANO-beweging en de SPD staan negatief tegenover het aanstaande wetsvoorstel.

Hoe dan ook is het een positieve ontwikkeling, met wat het lijkt aardig wat politieke steun.

Cannabis Industrie Awards 2023