Drugscoördinator Tsjechië: voor einde jaar wetsvoorstel cannabis regulering

Momenteel is recreatieve cannabis technisch niet toegestaan in Tsjechië, maar het bezit en thuisteelt voor eigen gebruik zijn wel gedecriminaliseerd in 2010 en het is nog steeds strafbaar als een civiel misdrijf.

0
tsjechië medicinale cannabis politiek huis van afgevaardigden industriële hennep
- Advertentie -

De nationale coördinator drugsbestrijding van Tsjechië Jindřich Vobořil is een wetsvoorstel aan het voorbereiden voor de regulering van cannabis. De planning is dat het wetsvoorstel nog voor het einde van het jaar zal worden gepresenteerd.

Update, 15 september: Meer details bekend over voorstel Tsjechië om te legaliseren met thuisteelt

Tsjechië wil overgaan tot de regulering van cannabis

Het verklaart waarom een Tsjechische delegatie recentelijk aanwezig was bij een topoverleg met hoge vertegenwoordigers van Duitsland, Luxemburg, Malta, Nederland en dus Tsjechië. Ondanks dat alleen de eerste drie van die landen de gezamenlijke verklaring hebben ondertekend over de regulering van cannabis.

Momenteel is recreatieve cannabis technisch niet toegestaan in Tsjechië, maar het bezit en thuisteelt voor eigen gebruik zijn wel gedecriminaliseerd in 2010 en het is nog steeds strafbaar als een civiel misdrijf.

Recentelijk vond dan ook een bijeenkomst van Europese antidrugscoördinatoren plaats in Praag, georganiseerd onder het Tsjechische EU-voorzitterschap.Marktregulering en decriminalisering van cannabisgebruikers waren enkele van de onderwerpen.

“(…)Het verbod is niet effectief genoeg gebleken; we moeten op zoek naar andere modellen van controle(…)”

“We hopen dat het een gecoördineerde inspanning zal zijn (om de cannabismarkt te reguleren). Het is onmogelijk om er niet in de hele EU over te praten. Het verbod is niet effectief genoeg gebleken; we moeten op zoek naar andere modellen van controle. Een gecontroleerde markt is misschien de enige mogelijke oplossing”, zei Vobořil.

Vobořil bereidt een wetsontwerp voor over de gereglementeerde markt in Tsjechië, dat hij voor het einde van het jaar wil indienen. “Ik ben blij dat we niet alleen zijn in de EU”, zei Vobořil.

Hij zei dat Duitsland, Luxemburg en Nederland (met het wietexperiment) ook veranderingen plannen. Aan de andere kant zijn sommige staten, zoals Frankrijk en Zweden, tegen elke vorm van regulering.

“Ik ben blij dat we niet alleen zijn in de EU”

Het evenement in Praag werd bijgewoond door vooraanstaande deskundigen op het gebied van drugsbeleid. Volgens Michel Kazatchkin van de Global Commission on Drug Policy zou de EU cannabis van de lijst met verboden middelen moeten verwijderen.

“We proberen dit al meer dan tien jaar te doen. Er zijn veel juridische complicaties. Maar ik geloof dat er een verschuiving in het begrip in Europa en de wereld zal plaatsvinden, en dat er een gereguleerde cannabismarkt zal komen”, zei Kazatchkine, geciteerd door het Czech News Agency. Hij voegde eraan toe dat dankzij het Tsjechische EU-voorzitterschap het debat over de gereglementeerde markt ook een “politiek niveau” bereikt.

Wat speelde er recentelijk op het gebied van cannabis in Tsjechië?

Eerder dit jaar riepen vijf leden van het Europees Parlement van verschillende partijen, waaronder een Nederlandse en Tsjechische, op tot de legalisatie van cannabis voor persoonlijk gebruik in de Europese Unie. Tsjechië schafte daarnaast het monopolie af medicinale cannabis op verhoogde de maximale toegestane hoeveelheid THC in vezelhennep naar 1%.

Aan de andere kant werd de Tsjechische activist en eindredacteur Legalizace Robert Veverka schuldig bevonden aan het ‘aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie’.