Ruime meerderheid Duitsers (61%) steunt plan regering om te reguleren

Volgens een nieuwe peiling van Ipsos steunt meer dan de helft van de Duitsers het plan van de stoplichtcoalitie om over te gaan tot de legalisering en regulering van cannabis.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Volgens een nieuwe peiling van het markt- en opinieonderzoeksinstituut Ipsos steunt meer dan de helft van de Duitsers het plan van de stoplichtcoalitie om over te gaan tot de legalisering en regulering van cannabis. 61 procent van de ondervraagden zegt dat ze de gecontroleerde verkoop van cannabis in winkels met een vergunning zouden steunen. Slechts 39 procent vindt de plannen om cannabis te legaliseren onverantwoord en wijst de legale verkoop en consumptie fundamenteel af.

Niet alleen jongeren voorstander van de legalisering van cannabis in Duitsland, maar ook ouderen

Hoewel de meerderheid van de Duitsers voorstander is van de legalisering van cannabis over alle generaties heen, zijn er aanzienlijke verschillen tussen de verschillende leeftijdsgroepen. Terwijl tweederde van de respondenten van 18 tot 39 jaar (65%) voorstander is van legalisatie, doet iets meer dan de helft (55%) van de 60- tot 75-jarigen dat. Onder de respondenten van middelbare leeftijd (40 tot 59 jaar) is het aandeel aanhangers van het wetsvoorstel met 62 procent significant hoger dan onder ouderen, maar lager dan onder jongeren.

Dus hoewel een meerderheid van de Duitsers voorstander zou zijn van de gecontroleerde verkoop van cannabis, wijst de meerderheid van de bevolking (95%) de extra legalisering van andere partydrugs zoals cocaïne of amfetaminen ten strengste af. Er zijn echter ook duidelijke verschillen tussen de individuele leeftijdsgroepen als het gaat om deze vraag: van de jongere respondenten tot 39 jaar zou minstens één op de tien (11%) de decriminalisering van partydrugs toejuichen. Dit aandeel is slechts 4 procent voor mensen van middelbare leeftijd en zelfs minder dan 1 procent voor mensen ouder dan 60 jaar.

Meerderheid Duitsers voor legalisering regulering cannabis
Bron: Ipsos

Voor de peiling zijn 1.000 kiesgerechtigden gepolst tussen 18 en 75 jaar in Duitsland, representatief gewogen naar leeftijd, geslacht, opleiding, regio en stemgedrag bij de laatste federale verkiezingen. Het onderzoek werd uitgevoerd tussen 2 en 4 september 2022.

Verder moeten peilingen natuurlijk altijd met een korreltje zout worden genomen zoals Alfredo Pascual stelt op Twitter, maar het is een goed teken uit een peiling van het gerenomeerde Ipsos.