Tsjechische activist en eindredacteur Legalizace Robert Veverka schuldig bevonden

Met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting is het dus erbarmelijk gesteld in het Europese land hier niet zo heel ver vandaan. 

0
robert veverka tsjechische activist journalist
Robert Veverka, hoofdredacteur van het tijdschrift Legalizace. Foto via Cannabis Therapy magazine.
- Advertentie -

De Tsjechische cannabis activist en eindredacteur van Legalizace is schuldig bevonden in een rechtszaak voor het ‘aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie’ laat hij weten in een post op zijn Facebook account.

Robert Veverka schuldig bevonden aan het ‘aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie’

Vrij vertaald, laat hij weten:

We glimlachen voor de camera, maar we kunnen er niet mee lachen. De rechtbank heeft ons schuldig bevonden aan het verspreiden van toxicomanie voor tien jaar publiceren van informatie over cannabis en heeft een onrechtmatige celstraf van één jaar opgelegd met een voorwaarde van twee jaar en een financiële straf van 50.000 kronen.

Hoewel we de Bruntal districtsstrijd verloren hebben, is de oorlog tegen cannabis en vrijheid nog niet verloren…

Veel plezier en tot dit weekend in Praag voor Cannafest!

Doel van het tijdschrift Legalizace, een tweemaandelijks tijdschrift dat niet alleen gewijd is aan cannabis, is om onbevooroordeelde informatie te verstrekken over drugskwesties met betrekking tot mensenrechten en milieubescherming schreven ze in het persbericht.

“(…)gevaarlijk precedent vergelijkbaar met totalitaire repressie en censuur(…)”

“De vervolging, die berekend, stigmatiserend, op het randje onwaarachtig is en gebaseerd is op bedrieglijke vermoedens en beperkte interpretatie door de politie dat de teelt en verwerking van cannabis automatisch illegaal is of dat elke vermelding van cannabis automatisch gelijk staat aan ‘aanzetten tot toxicomanie’, omvat een gevaarlijke precedent vergelijkbaar met totalitaire repressie en censuur. Ik beschouw het als mijn plicht om niet alleen te strijden voor het bestaansrecht van het tijdschrift Legalizace, maar ook voor de rechten van alle gedrukte en elektronische media die ooit het woord ‘cannabis’ hebben durven noemen – of van plan zijn dat in de toekomst te doen”, schreef Robert Veverka nog strijdbaar toen de aanklacht bekend werd gemaakt.

Compleet van de zotte

De uitspraak is natuurlijk krankzinnig. Met de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting is het dus erbarmelijk gesteld in het Europese land hier niet zo heel ver vandaan.

We nemen dan ook aan dat Veverka in beroep zal gaan tegen de uitspraak en het hier niet bij laat zitten.