Tsjechische activist en journalist mogelijk 5 jaar cel in voor ‘aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie’

Ook het magazine Legalizace zelf is aangeklaagd.

0
robert veverka tsjechische activist journalist
Robert Veverka, hoofdredacteur van het tijdschrift Legalizace. Foto via Cannabis Therapy magazine.
- Advertentie -
  • Bizarre toestanden in Tsjechië waar de cannabis activist, journalist en hoofdredacteur van het tijdschrift Legalizace Robert Veverka is aangeklaagd voor het  ‘aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie’ met mogelijk vijf jaar celstraf.
  • De eerste rechtszitting vindt plaats morgen, dinsdag 5 oktober, om 8.30 uur bij de rechtbank in de stad Bruntál, Tsjechië.
  • Ook het magazine Legalizace zelf is aangeklaagd.

Doel van het tijdschrift Legalizace, een tweemaandelijks tijdschrift dat niet alleen gewijd is aan cannabis, is om onbevooroordeelde informatie te verstrekken over drugskwesties met betrekking tot mensenrechten en milieubescherming schrijven ze in het persbericht. Sinds de oprichting in 2010 heeft het tijdschrift interviews gepubliceerd met vooraanstaande personen, artikelen over drugswetgeving, teelttechnologieën en -methoden, informatie over cannabisbehandeling, onderzoeken en wetenschappelijke bevindingen, berichtgeving uit zowel Tsjechië als het buitenland, en artikelen over geschiedenis en cultuur.

grove schending van de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie

Volgens de Tsjechische wet wordt cannabis beschouwd als een gewone landbouwgewas en heeft het ook de status van medicinale plant, en de teelt en verwerking ervan is toegestaan ​​in overeenstemming met Wet nr. 167/1998 Czech Law Coll. zonder speciale toestemming. Gezien dit feit beschouwt het tijdschrift Legalizace de strafrechtelijke vervolging van het “aanzetten tot en bevorderen van toxicomanie” niet alleen als een geval van systematisch falen en aantoonbare onwetendheid van de cannabiswetgeving door de vervolgende autoriteiten, maar ook als een grove schending van de vrijheid van meningsuiting en het recht op informatie gegarandeerd door het Tsjechische Handvest van de grondrechten en vrijheden.

Hoofdredacteur Robert Veverka van Legalizace reageert op aanklacht

“(…)omvat een gevaarlijke precedent vergelijkbaar met totalitaire repressie en censuur(…)”

“De vervolging, die berekend, stigmatiserend, op het randje onwaarachtig is en gebaseerd is op bedrieglijke vermoedens en beperkte interpretatie door de politie dat de teelt en verwerking van cannabis automatisch illegaal is of dat elke vermelding van cannabis automatisch gelijk staat aan ‘aanzetten tot toxicomanie’, omvat een gevaarlijke precedent vergelijkbaar met totalitaire repressie en censuur. Ik beschouw het als mijn plicht om niet alleen te strijden voor het bestaansrecht van het tijdschrift Legalizace, maar ook voor de rechten van alle gedrukte en elektronische media die ooit het woord ‘cannabis’ hebben durven noemen – of van plan zijn dat in de toekomst te doen”, zei Robert Veverka in het persbericht, over de aanklacht.

Vanaf het begin is het doel van het tijdschrift Legalizace altijd geweest om uitgebreide, objectieve en evenwichtige informatie te verstrekken over de cannabisplant met betrekking tot zijn botanische, industriële, medicinale en juridische context, schrijven ze verder. Het doel was ook om te wijzen op de sombere staat van het drugsbeleid, waarvan de inspanningen niet voldoen aan de verklaarde bedoeling van een wereld zonder drugs.

Integendeel, verklaren ze: “Het huidige verbod vergroot de risico’s op verslaving en is vooral gericht op de repressie van risicogroepen. Het tijdschrift Legalizace heeft zijn lezers nooit aangezet tot misbruik van psychoactieve stoffen van welke aard dan ook – integendeel, het heeft de rol van de staat vervangen in situaties waarin legale cannabispatiënten bijvoorbeeld niet genoeg informatie krijgen over hoe ze moeten omgaan met voorgeschreven cannabis of wat soorten risico’s of bijwerkingen kunnen optreden in verband met genoemd cannabisgebruik.”

Volgens de meningen van experts is het tijdschrift Legalizace een van de belangrijkste onderdelen van het tertiaire preventiesysteem in de Tsjechische Republiek wat betreft de bescherming van de samenleving tegen psychoactieve stoffen en de negatieve effecten van het misbruik ervan.

Zelf ook geïnterviewd door Legalizace

Zelf ben ik ook wel eens geïnterviewd door Legalizace in de korte periode dat ik president van ENCOD was en heb Robert dan ook meerdere keren ontmoet en gecomplimenteerd met zijn prachtige magazine. Ik vind het dan ook een hele eer dat ik ooit in dit blad heb gestaan.

legalizace

Ook niet onbelangrijk om te vermelden is, wat uit de berichtgeving hierboven mist, is dat Robert ook politiek actief is en ook is verkozen tot de gemeenteraad van Praag. Twee maal probeerde hij tevergeefs in het Huis van Afgevaardigden te komen (2013 en 2017) en eenmaal tevergeefs in de Senaat (2020).

Recentelijk versoepelde Tsjechië nog regels omtrent industriële hennep