Het Amersfoortse stadsbestuur heeft nieuwe regels aangekondigd die de toekomst van coffeeshops in de stad onzeker maken. Coffeeshopvergunningen worden voortaan voor maximaal zeven jaar verleend, waarna ondernemers opnieuw moeten meedingen met andere kandidaten. De maatregel is een gevolg van een rechterlijke uitspraak uit 2016, waarin werd bepaald dat schaarse vergunningen gelijk verdeeld moeten worden volgens het Europese gelijkheidsbeginsel.
Aangezien Amersfoort slechts zeven coffeeshops toestaat, betekent dit dat gevestigde ondernemers na hun overgangsperiode hun vergunning niet automatisch verlengd krijgen. Dit kan ertoe leiden dat bestaande coffeeshops moeten sluiten als zij niet opnieuw geselecteerd worden.
Ondernemers vrezen voor de toekomst van hun zaken
Coffeeshopondernemers in Amersfoort maken zich terecht grote zorgen over de veranderingen. Tim, eigenaar van De Loods, geeft aan bij het AD niet te begrijpen waarom de gemeente deze regels invoert. Volgens hem geldt het schaarse-vergunningenprincipe niet voor gedoogverklaringen, omdat de verkoop van cannabis officieel illegaal is. Hij verwijst naar een brief van het ministerie van Justitie en Veiligheid waarin staat dat gemeenten niet verplicht zijn een verdelingsprocedure op te zetten.
Daarnaast wijst hij op de negatieve gevolgen van frequente wisselingen: “Het duurt jaren om binding met de buurt te creëren. Wisselingen zouden juist voor meer overlast kunnen zorgen. Met korte looptijden is er kans dat ondernemers minder gaan investeren in hun pand en de relatie met de buurt en klanten”
GroenLinks pleit voor heroverweging van de nieuwe regels
De Amersfoortse fractie van GroenLinks heeft direct na de bekendmaking van de regels aan het college gevraagd om de beslissing te heroverwegen. Raadslid Giel van der Steenhoven waarschuwt dat het systeem onnodige onrust veroorzaakt en sociaal kapitaal vernietigt. Hij wijst erop dat gemeenten niet verplicht zijn om gedoogvergunningen openbaar te verdelen, zoals de Raad van State heeft bevestigd in 2023.
Volgens de ondernemers is de invoering van deze regelgeving bovendien slecht getimed. “Wacht gewoon de wietproef af”, adviseert Tim. “Maak de termijn van de gedoogverklaring bij wijze van spreken honderd jaar, en doe desnoods één keer per jaar een integriteitsbeoordeling. De Amersfoortse coffeeshophouders doen het op het moment hartstikke goed.”