Al twee decennia lang schetsen politie en justitie een alarmerend beeld van de hennepteelt in Nederland. In officiële rapporten wordt gesproken over “ondermijnende criminaliteit” en het gevaar dat wietkwekerijen zouden vormen voor de samenleving. Echter, onderzoek wijst uit dat deze dreiging sterk overdreven is en dat de werkelijke impact van het overheidsbeleid veel minder effectief is dan wordt voorgesteld.
Onbetrouwbare cijfers en opgeblazen prestaties
Volgens het onderzoek van Buro Jansen & Janssen, gebaseerd op data van Tilburg University, zijn de cijfers over opgerolde wietkwekerijen en georganiseerde criminele verbanden (CSV’s) sterk overdreven.
Zo worden kwekerijen met nauwelijks planten of zelfs niet-bestaande plantages meegeteld. Ook wordt vaak dezelfde plantage dubbel geregistreerd. De Nationale Ombudsman bevestigde in 2014 al dat de hennepmonitor van de politie niet betrouwbaar is.
Het repressiebeleid lijkt daarmee meer gebaseerd op gebrekkige statistieken dan op feitelijke resultaten.
Economische gevolgen en marktontwikkeling
Terwijl de overheid haar harde aanpak van de cannabisindustrie promoot, blijft de markt voor Nederwiet stabiel.
Uit het onderzoek blijkt dat de prijsontwikkeling van Nederwiet vergelijkbaar is met die van andere consumentengoederen, zoals kaas en koffie. Ondanks de sluiting van veel coffeeshops, gedreven door streng beleid, is er geen significante verandering in de cannabisindustrie zelf.
Sterker nog, de industrie is in handen gekomen van een kleine groep ondernemers schrijft het onderzoeksbureau, wat de situatie juist minder transparant maakt.
De ‘wietoorlog’ als werkgelegenheidsmachine
De gegevens wijzen ook op een schijnbare inefficiëntie binnen de politie.
In 2016 beweerde de toenmalige hennepcoördinator dat 55% van het politiekorps betrokken was bij de bestrijding van hennepteelt, wat neerkomt op 36.000 agenten.
Ondanks deze enorme inzet daalt het aantal ontmantelde plantages.
Het meeste werk wordt bovendien uitgevoerd door derden, zoals woningcorporaties en netbeheerders.
Het roept vragen op over de effectiviteit en legitimiteit van deze opgeblazen strijd tegen de wietteelt.
Buro Jansen & Janssen sloopte eerder al onderzoek Tilburg University
Het is niet de eerste keer dat we op deze website berichten over onderzoek van Buro Jansen & Janssen.
Zo publiceerden ze eerder over het onderzoek van Tilburg University over de omvang van de cannabishandel in Tilburg en het extrapoleren daarvan naar de rest van Nederland.
De bevindingen waren niet mild: ‘nepwetenschap‘ noemen ze het zelfs.
En dat terwijl het onderzoek in justitie kringen zeer serieus wordt genomen.