Duitse branchevereniging waarschuwt voor nieuwe psychoactieve verbindingen

Stoffen zoals 8-OH-HHC, 10-OH-HHC, THCJD, HHCH, HHCO, THCPO, en Tresconol zijn recent op de Duitse markt verschenen en zorgen voor onrust.

0
Cannabis legalisering Duitsland
- Advertentie -

Na de invoering in Duitsland van de Wet op Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NpSG) op 27 juni, die gericht is op het verbieden van synthetische en semi-synthetische cannabinoïden zoals HHC en THCP, hebben enkele Duitse producenten hun toevlucht genomen tot het ontwikkelen van nieuwe psychoactieve verbindingen. Stoffen zoals 8-OH-HHC, 10-OH-HHC, THCJD, HHCH, HHCO, THCPO, en Tresconol zijn recent op de markt verschenen en worden voornamelijk verwerkt in vape-vloeistoffen en bespoten op industriële hennepbloemen. Hoewel deze stoffen een vergelijkbaar effect kunnen hebben als wiet, is er weinig bekend over hun veiligheid, wat tot grote bezorgdheid leidt bij diverse handelsorganisaties.

Handelsorganisaties waarschuwen voor gevaren

De Duitse Cannabis Industrie Associatie (BvCW) heeft in een persbericht eerder deze maand gewaarschuwd voor het gebruik van deze nieuwe stoffen. Jürgen Neumeyer, directeur van de BvCW, benadrukte dat consumenten, vaak onwetend, fungeren als proefpersonen.

“Er is geen wetenschappelijke basis voor de toxiciteit of de juiste doseringen van deze stoffen. De effecten kunnen aanzienlijk vertraagd optreden, meerdere dagen aanhouden en zijn onvoorspelbaar voor de geestelijke gezondheid,” aldus Neumeyer.

Hij roept op tot strengere maatregelen om vooral jongeren te beschermen tegen deze onbekende risico’s.

In januari vorig jaar heeft ins ons eigen land het Cannabinoïden Adviesbureau Nederland ‘ten strengste afgeraden‘ om HHC-producten te vermarkten.

Juridische implicaties voor verkopers en producenten

De NpSG-wet is duidelijk in zijn verbod op de productie, distributie en verkoop van nieuwe psychoactieve stoffen, maar dat weerhoudt sommige fabrikanten er niet van om de grenzen op te zoeken.

Naast het risico van strafrechtelijke vervolging, kunnen verkopers en producenten ook aansprakelijk worden gesteld onder de Duitse Wet op de Productveiligheid en de Tabaksproductenwet, volgens de BvCW.

Ook de Vereniging van de e-Sigarettenhandel (VdeH) heeft zich uitgesproken tegen deze praktijken. “Deze producten zijn niet legaal, ondanks beweringen van fabrikanten,” aldus Oliver Pohland, directeur van de VdeH. De vereniging heeft zijn leden gewaarschuwd dat de verkoop van dergelijke producten tegen hun principes indruist.

Verkoop van cannabis via winkels is de enige oplossing

Volgens de BvCW zou de beschikbaarheid van recreatieve cannabis in gespecialiseerde winkels de vraag naar deze gevaarlijke ‘surrogaatproducten’ sterk verminderen.

Hoewel de nieuwe Duitse Cannabiswet het gebruik en de thuisteelt van cannabis heeft gelegaliseerd binnen zogenoemde ‘cannabisclubs’, is commerciële verkoop in winkels nog steeds verboden.

Neumeyer concludeert: “Als recreatieve cannabis verkrijgbaar was in specialistische winkels, zou niemand deze ‘surrogaatproducten’ kopen.”