Nu de zondagsrust in de Hoeksche Waard is versoepeld, richt GroenLinks haar aandacht op een nieuw onderwerp: de mogelijkheid van een coffeeshop op het eiland. Vincent Rietvelt, voorzitter van de lokale GroenLinks-fractie, heeft de discussie opnieuw aangezwengeld na meerdere inspraakmomenten van burgers over dit onderwerp. Met name de ondernemer Edwin Bax, eigenaar van stichting coffeeshop De Ambassade in Zwijndrecht, heeft zijn interesse uitgesproken om, met de nodige voorwaarden, een soortgelijke zaak in de Hoeksche Waard te openen.
Rietvelt bezocht vorige week de Zwijndrechtse coffeeshop en was positief verrast door wat hij zag. “Schimmig was het er allerminst. Integendeel, het is een mooie, nette zaak met oog voor de omgeving,” vertelde hij. Hij benadrukt dat de coffeeshop werkt met strikte controles, zoals een pasjessysteem en producttesten, en dat de winst gebruikt wordt voor maatschappelijke projecten. Volgens Rietvelt is dit een voorbeeld van hoe de coffeeshopbranche zich positief aan het ontwikkelen is.
Nulbeleid en negatieve ervaringen uit het verleden
Momenteel hanteert de Hoeksche Waard een zogenoemd ‘nulbeleid’ voor coffeeshops. Dit beleid werd ingevoerd na negatieve ervaringen in de jaren 90, toen een coffeeshop in de gemeente veel overlast veroorzaakte. Rietvelt erkent dat deze historie zwaar weegt, maar stelt dat het tijd is om opnieuw het gesprek aan te gaan. “Ik zeg niet dat we morgen alle seinen op groen moeten zetten, maar het kan geen kwaad om te praten over ons huidige beleid,” aldus de GroenLinks-politicus.
Rietvelt wijst erop dat jongeren die cannabis willen, ondanks het verbod toch hun weg vinden naar drugs. “Ik ken de verhalen over mobiele nummers die circuleren, waarna een scooter het spul als een soort Thuisbezorgd komt afleveren. Maar onder die buddy seat zit vaak meer dan alleen cannabis of hasj,” zei hij. Hij waarschuwt voor het risico dat drugsdealers ook harddrugs zoals cocaïne en GHB leveren.
Regulering als alternatief voor de zwarte markt
Een gereguleerde coffeeshop waar zowel recreatieve als medicinale cannabis wordt verkocht, zou een veiliger alternatief kunnen zijn voor de zwarte markt. Rietvelt benadrukt echter dat er eerst goed overleg moet plaatsvinden met alle betrokken partijen, zoals de politie, jongerenwerkers en huisartsen. “Het is belangrijk dat we dit gesprek voeren op basis van feiten en wetenschappelijk onderzoek, en niet op onderbuikgevoelens,” zei hij.
In dat kader wordt er een rioolwateronderzoek uitgevoerd dat inzicht moet geven in het drugsgebruik in de Hoeksche Waard. Rietvelt noemt dit een belangrijke stap in het verzamelen van objectieve data. “Zelfs de ChristenUnie heeft dit onderzoek uitonderhandeld bij toetreding tot het college,” voegde hij eraan toe.