Gebruik van cannabis door de mens strekt millennia terug volgens nieuw onderzoek

Nieuw onderzoek werpt licht op duizenden jaren van menselijke interactie met de cannabisplant.

0
cannabisdranken vreetkick jan van piekeren
- Advertentie -

Een nieuwe wetenschappelijke publicatie in het European Journal for Chemistry, getiteld “From ancient Asian relics to contemporaneity: A review of historical and chemical aspects of Cannabis,” werpt een diepgaande blik op de duizenden jaren van interactie tussen de mensheid en de cannabisplant. Het onderzoek benadrukt de uiteenlopende rollen die cannabis door de geschiedenis heen heeft gespeeld, variërend van het gebruik van vezels tot voeding, geneeskunde, spiritualiteit en plezier.

De veelzijdige geschiedenis van cannabis

Het onderzoek, geschreven door Gabriel Vitor de Lima Marques en Renata Barbosa de Olivera van de farmacologieafdeling van de Federal University of Minas Gerais in Brazilië, onthult dat cannabis in eerste instantie werd gebruikt voor de productie van vezels. Ongeveer 10.000 jaar geleden in het oude Mesopotamië en zo’n 6.000 tot 5.000 jaar geleden in China en Kazachstan, begon het gebruik van hennepvezels voor het vervaardigen van touwen en andere goederen.

De oude bevolking beschouwde cannabis als een van de vijf belangrijkste granen, samen met rijst, soja, gerst en gierst. Zodra de stengels werden verwerkt tot hennepvezels, werden ze duurzame materialen voor touwen, zeilen, kleding, papier, veeteelt en nog veel meer.

Het onderzoek merkt op dat cannabis waarschijnlijk de eerste plant was die werd geteeld voor niet-voedseldoeleinden, zoals het stunten van vissen om de vangst te vergemakkelijken.

De opkomst van cannabis als therapeutisch en genotmiddel

Het onderzoek onthult ook het gebruik van cannabis voor zijn fysiologische effecten, dat teruggaat tot ongeveer 3.000 jaar geleden. De eerste mensen die cannabis gebruikten als zowel therapeutisch als verdovend middel, waren afkomstig uit de Indiase regio, ongeveer 1000 jaar voor Christus. Dit gebruik was voornamelijk gebaseerd op religieuze connotaties, waarbij het werd beschouwd als een van de vijf heilige planten die vreugde en vrijheid brachten aan degenen die het gebruikten.

De psychoactieve effecten van cannabis werden ook vastgelegd in ‘s werelds oudste farmacopee, de Pen Ts’ao Ching, waarvan de wortels teruggaan tot 2700 voor Christus.

In de Indiase regio werden cannabisbereidingen gebruikt bij diverse evenementen, variërend van informele gelegenheden zoals bruiloften en familiebijeenkomsten tot religieuze ceremonies. Het onderzoek benadrukt dat voor deze culturen cannabis even significant en gerespecteerd was als het wijnen en hosties zijn voor christenen.