Tijdens een persconferentie vorige week over het Harm & Risk Reduction-beleid van de Autoriteit voor het Verantwoord Gebruik van Cannabis (ARUC) heeft CEO Leonid McKay geen enkele indicatie gegeven over wanneer de eerste cannabisverenigingen in Malta zullen worden geopend. Ondertussen heeft McKay aangekondigd dat de autoriteit tot nu toe 26 vergunningsaanvragen heeft ontvangen van potentiële verenigingsoprichters.
26 aanvragen voor vergunningen van potentiële verenigingsoprichters
Tijdens de persconferentie maakte McKay bekend dat de ARUC tot op heden 26 vergunningsaanvragen heeft ontvangen van potentiële verenigingsoprichters.
Hij gaf echter geen informatie over wanneer deze vergunningen zullen worden verleend en wanneer de eerste cannabisverenigingen operationeel zullen zijn.
Verantwoord gebruik en handhaving van cannabisverenigingen
In antwoord op vragen over het verwerkings- en goedkeuringsproces van vergunningen voor cannabisverenigingen legde McKay uit hoe de due diligence-procedures verlopen en hoe de handhaving van deze verenigingen plaatsvindt na het starten van hun activiteiten.
Hij benadrukte dat de ARUC ervoor verantwoordelijk is om ervoor te zorgen dat de verenigingen niet gecommercialiseerd worden.
McKay verklaarde ook dat de autoriteit bezig is met het versterken van haar middelen om de verenigingen te handhaven, zelfs door samen te werken met wetshandhavingsinstanties zoals de politie.
Rol van de ARUC bij het waarborgen van veilig gebruik en verplaatsing van gebruikers naar de gereguleerde markt
Tijdens de persconferentie benadrukte McKay enkele richtlijnen voor verantwoord gebruik, zoals het uitstellen van het gebruik van cannabis tot na de leeftijd van 25 jaar, het vermijden van het mengen van cannabis met tabak of alcohol, en het vermijden van synthetische cannabis en andere onzuiverheden.
De ARUC-directeur benadrukte dat de autoriteit veilig gebruik kan waarborgen door huidige gebruikers van de illegale markt over te brengen naar de gereguleerde markt. De rol van de autoriteit is ervoor te zorgen dat gebruikers een veilige aanvoer van cannabis hebben, ofwel door zelf te kweken of door het te kopen bij non-profit ‘cannabis harm reduction associations’ (verenigingen voor het verminderen van schade door cannabis).
Reformen parlementair secretaris Rebecca Buttigieg benadrukte dat de keuze van de regering om de cannabismarkt te reguleren niet betekent dat het gebruik van de drug wordt gepromoot. Ze vergeleek het huidige reguleringskader met het beleid van tien jaar geleden waarbij gratis spuiten aan heroïnegebruikers werden verstrekt om schade en risico’s van HIV-infecties te verminderen. Buttigieg merkte op dat het stigmatiseren en criminaliseren van gebruikers niet bijdraagt aan het verminderen van schade.
Buttigieg uitte kritiek op het taalgebruik van sommige oppositieleden in het parlement in mei, waarbij ze woorden als “drugati” en “imdamdmin” gebruikten om cannabisgebruikers te beschrijven.
Malta legaliseerde cannabis als eerste land in de Europese Unie in december 2021 door een beperkte vorm van thuisteelt toe te staan en cannabis clubs.