Portugal debatteert over legalisering cannabis in het parlement

De legalisering van cannabis heeft het land al eerder afgewezen, maar deze week werd de legalisering van cannabis voor persoonlijk gebruik weer op de agenda gezet.

0
Portugal industriële hennep Clever Leaves
- Advertentie -

Gisteren debatteerden politici in Portugal over de legalisering van cannabis. Portugal staat al jaren bekend als een voortvarend land op het gebied van drugsbeleid, maar de regulering en productie van drugs is daar niet bij inbegrepen. De legalisering van cannabis heeft het land al eens afgewezen, maar deze week werd de legalisering van cannabis voor persoonlijk gebruik weer op de agenda gezet met dank aan Fabian Figueiredo.

Kofi Annan als een van de sprekers

Hij vroeg niemand minder dan Kofi Annan, voormalig Secretary General van de Verenigde Naties, naar inbreng in het debat. Kofi Anan zei dat het tijd is om te beseffen “dat drugs oneindig veel gevaarlijker zijn als ze worden achtergelaten in de handen van criminelen die zich geen zorgen maken over gezondheid en veiligheid”.

Fabian Figueiredo refereerde uiteraard naar de stap die Portugal 20 jaar geleden heeft gezet om drugsgebruik te decriminaliseren: “Het Linkse Blok stelt voor om een participatief en inclusief proces te openen, dat aanleiding geeft tot een doordachte, rigoureuze en effectieve wet, die ons in staat stelt om in 20 jaar te zeggen dat we een veilige, noodzakelijke en verantwoorde stap hebben gezet in de evolutie van het beleid van drugs. Het is deze oproep die we doen aan alle politici.”

Hij vervolgde: “Maar twintig jaar geleden was er geen consensus in de Assemblee van de Republiek. Er was geen gebrek aan stemmen die profeteerden dat we een narcostaat zouden worden. Een rechtse afgevaardigde, Paulo Portas, riep destijds tegen de Britse krant The Times uit dat ze vliegtuigen vol studenten in de Algarve zouden laten landen ‘om marihuana te roken en erger nog, wetende dat we ze niet in de gevangenis zouden stoppen’”, toevoegend dat “zon, strand en drugs”, in de profetie van Paulo Portas, “het nieuwe motto van Turismo de Portugal zou zijn”.

Tijd voor de volgende stap in Portugal

“drugsbeleid in Portugal onvolledig en met een onopgeloste structurele tegenstrijdigheid”

Volgens Fabian Figueiredo blijft, ondanks de paradigma verschuiving, “het drugsbeleid in Portugal onvolledig en met een onopgeloste structurele tegenstrijdigheid” aangezien “consumenten niet langer strafrechtelijk worden vervolgd, maar hun consumptie afhankelijk blijft van een illegale markt, een enorm markt die nog steeds in handen is van de georganiseerde misdaad”.

“Het Linkse Blok heeft dit debat gevoerd over de legalisering van cannabis voor persoonlijk gebruik omdat we begrijpen dat het tijd is om deze pagina om te slaan. Veel staten hebben onze pioniersgeest van 20 jaar geleden gevolgd, laten we nu de beste internationale voorbeelden toepassen in de legalisering van cannabis”.

Ook refereerde hij naar andere landen: “In de afgelopen jaren hebben verschillende landen het gebruik van cannabis voor persoonlijke consumptie gelegaliseerd, zoals Canada, Uruguay en verschillende staten en gebieden in de Verenigde Staten van Amerika. We moeten kijken en leren van deze voorbeelden. De praktijk is altijd het criterium van de waarheid.”