Steun voor soepelere regels Nijmeegse coffeeshops groeit, burgemeester kritisch

Het gaat onder meer om het toestaan van coffeeshops buiten het stadscentrum en het loslaten van de eis dat deze 300 meter van elkaar verwijderd moeten zijn.

0
D66 drugsbeleid softdrugsbeleid softdrugs cannabis wietproef sidney smeets
- Advertentie -

De Nijmeegse gemeenteraad lijkt zich achter de voorstellen van D66 te scharen om de regels voor coffeeshops te versoepelen bericht De Gelderlander. Het gaat onder meer om het toestaan van coffeeshops buiten het stadscentrum en het loslaten van de eis dat deze 300 meter van elkaar verwijderd moeten zijn. Daarnaast pleit de partij voor een verhoging van het maximum aantal coffeeshops van tien naar twaalf. De voorstellen worden echter niet zonder kritiek ontvangen, met burgemeester Hubert Bruls als een van de meest uitgesproken tegenstanders.

D66: “Coffeeshops niet langer als crimineel behandelen”

D66-raadslid Toon van Gent is de drijvende kracht achter de voorstellen en vindt dat het tijd is voor een realistischer beleid nu Nijmegen deelneemt aan het wietexperiment.

Zo liet hij weten: “We moeten coffeeshops niet als crimineel behandelen, maar een realistisch beleid voeren. Cannabis is, net als alcohol, een product dat mensen consumeren. Door meer spreiding, krijgen andere delen van de stad beter toegang ertoe.”

Van Gent pleit ook voor een verhoging van de toegestane handelsvoorraad van 500 gram per coffeeshop, een beperking die volgens hem niet meer werkbaar is. “Die kleine hoeveelheid van nu is niet werkbaar.” aldus Van Gent.

Ook wil hij het maximaal aantal coffeeshops in het coffeeshopbeleid naar twaalf brengen. Er zijn al twaalf coffeeshops, maar in het beleid staat dat er maar maximaal tien mogen zijn. Valt er dus een weg door de uitsterfconstructie, kan de coffeeshop niet vervangen worden.

Brede politieke steun, maar ook kritische geluiden

De voorstellen van D66 worden gesteund door onder andere GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren. Deze partijen zijn het erover eens dat coffeeshops en cannabisgebruik als normaal moeten worden beschouwd. Marieke Smit van GroenLinks merkte op dat de risico’s van cannabisgebruik vergelijkbaar zijn met die van tabak en alcohol, en dat het tijd is om deze realiteit te erkennen.

Toch klinken er ook kritische geluiden. De VVD en het CDA zijn tegen de versoepeling van de regels en maken zich zorgen over mogelijke overlast. VVD-raadslid Niek Kraut is fel tegen de ideeën van D66 en vraagt zich af waarom de partij wil pleiten voor ruimere beschikbaarheid van drugs, terwijl zij andere vormen van overconsumptie juist willen beperken.

Coffeeshop Platform Nijmegen enthousiast over plannen

Coffeeshopondernemer Stan Esmeijer van coffeeshop De Kronkel, voorzitter van Coffeeshop Platform Nijmegen, liet weten aan De Gelderlander: “We zeggen echt niet dat er op elke hoek van de straat of elke 100 meter een coffeeshop moet komen, daarom ook een maximum van twaalf. We denken wel dat spreiden beter is voor Nijmegen. Wat is er mis met een aantal gespecialiseerde zaken, waar mensen met kennis van zaken werken, wat meer te spreiden? Voor mensen is het veel prettiger dat ze cannabis op meer plekken kunnen halen. Als je wijn wilt halen, hoef je je ook niet in allerlei bochten te wringen.”

Hij benadrukt verder dat de straathandel hierdoor niet op één locatie geconcentreerd raakt. Het wietexperiment is er sowieso op gericht om de straathandel te beperken. Esmeijer legde verder uit dat tijdens de proef de cannabisproducten worden gecontroleerd en er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van track-and-trace-systemen.

Bruls: “Waarom veranderen wat goed werkt?”

Burgemeester Hubert Bruls, die het uiteindelijke woord heeft over het coffeeshopbeleid, is uitgesproken tegen de voorgestelde veranderingen.

“Ik heb weinig problemen gehoord over hoe het nu gaat. Waarom morrelen aan een situatie waar goede argumenten voor zijn? We hebben meer dan genoeg aanbod. Ik hoor geen verhalen van lange rijen, of shops die klanten niet kunnen bevoorraden,” stelt Bruls. “Laten we de rust nemen eerst de proef goed uit te voeren en aan de hand van die conclusies verder te kijken. Dat lijkt me vruchtbaarder dan nu die discussie starten.”

De gemeenteraad zal op 11 september een besluit nemen over de voorstellen van D66. Als de plannen worden goedgekeurd, is het aan burgemeester Bruls om te bepalen hoe deze in de praktijk zullen worden gebracht.