THC limiet in hennepzaad sinds 1 januari 2023 gereguleerd door EU

De EU-regelgever heeft besloten om de maximumgehalten voor THC in hennepzaden in de hele Europese Unie te harmoniseren.

0
Gepelde hennepzaad
Gepeld hennepzaad van de Albert Heijn.
- Advertentie -

Sinds afgelopen 1 januari 2023 is er Europese regelgeving van kracht die gaat over de THC limiet. Dat was nodig, omdat er een vreemde situatie was ontstaan in België waar sinds 31 augustus 2021 hennepzaad is verboden.

Hennepzaad was plots illegaal in België vanaf 31 augustus 2021

Onze zuiderburen zijn namelijk zo streng, dat volgens een decreet van 31 augustus 2021 het verboden is geworden om voedingsmiddelen te produceren en op de markt te brengen die delen van de cannabisplant bevatten. De Belgische Federale Overheid (FSP Volksgezondheid) heeft uitdrukkelijk verklaard dat hennepproducten met een laag THC-gehalte, zoals hennepzaden, ook onder dit ruime verbod vallen.

Een bedrijf dat hennepzaden in België op de markt wil brengen, moet op basis van een toxicologisch en analytisch dossier een afwijking aanvragen bij de federale overheid. Indien een afwijking wordt verleend, geldt deze slechts voor één partij. Bedrijven die geen derogatie krijgen, zien hun producten van de markt gehaald worden.

De EU-regelgever heeft besloten om de maximumgehalten voor THC in hennepzaden in de hele Unie te harmoniseren binnen het kader voor voedselverontreinigingen. De nieuwe regels gelden vanaf 1 januari 2023. Hiermee geeft de Europese Commissie een impliciet maar duidelijk signaal af dat hennepzaden net als andere voedingsmiddelen zijn en als zodanig behandeld dienen te worden binnen de interne markt. Dit zet (te) conservatieve nationale voedselwetten onder druk, zoals het Belgisch Koninklijk Besluit van 31 augustus 2021, dat hennepzaden behandelt als verboden voedingsmiddel simpelweg omdat ze afkomstig zijn van de cannabis sativa plant.