Trimbos start ‘Medusa-onderzoek’ naar medicinale cannabis gebruik

Het 'Medusa-onderzoek' door het Trimbos-Instituut is bedoeld om beter te begrijpen hoe de toegang tot medicinale cannabis en het aanbod verbeterd kan worden. Iedereen die niet op doktersrecept medicinaal cannabis gebruikt kan de vragenlijst invullen.

0
medicinale cannabis cbd extracten cbg technologische doorbraak cannabis olie wietexperiment wietproef wietolie
- Advertentie -

Het Trimbos-insituut maakte vorige week bekend dat het zogenaamde ‘Medusa-onderzoek’ is gestart naar het gebruik van medicinale cannabis zonder recept. Eenieder die cannabis gebruikt voor medicinale doeleinden, en dus niet op doktersvoorschrift, kan meedoen met het onderzoek door een online vragenlijst in te vullen.

Maar 7000 van de 130.000 medicinale cannabis gebruikers in Nederland doet dat op doktersrecept

Reden voor het onderzoek is dat uit eerder onderzoek bleek dat 130.000 mensen in Nederland cannabis gebruiken voor medicinale doeleinden, alleen zijn er maar 7000 patiënten die dat daadwerkelijk doen op voorschrift van hun arts.

De andere mensen halen het dus uit de coffeeshop, ze kweken het zelf of kopen danwel verkrijgen het bij anderen.

Het onderzoek is helpt om te begrijpen hoe de toegang tot medicinale cannabis en het aanbod verbeterd kan worden.

Deelnemers maken kans op 200 euro

Het eerste onderdeel van het Medusa-onderzoek is een online vragenlijst. Invullen duurt 10-15 minuten en deelnemers maken kans op 200 euro. Dit soort vragen worden gesteld:

  • Tegen welke klachten gebruik je cannabis?
  • Welke cannabisproducten gebruik je?
  • Hoe goed werkt cannabis tegen je klachten?
  • Waarom gebruik je geen cannabis op doktersrecept?

Na de vragenlijst kunnen deelnemers kiezen om mee te doen aan vervolgonderzoeken. Het ene is een online interview en voor het andere vragen ze een beetje van hun cannabis op te sturen, zodat we de samenstelling kunnen onderzoeken. Deelnemers kunnen één van deze vervolgonderzoeken kiezen of allebei. Deelname is vrijwillig. Deelnemers krijgen per vervolgonderzoek 40 euro als vergoeding.

De vragenlijst is via deze link in te vullen.