De Gemeinsame Bundesauschuss (G-BA) commissie van de Bundestag heeft nieuwe richtlijnen vastgesteld die bepalen bij welke kwalificaties van artsen de goedkeuringsplicht van de zorgverzekeraar voor cannabisvoorschriften komt te vervallen. In totaal zijn er 16 specialismen en 5 aanvullende kwalificaties, waaronder palliatieve zorg en gespecialiseerde pijntherapie, waar dit van toepassing is. Artsen die over deze kwalificaties beschikken, worden geacht voldoende bekwaam te zijn om zelfstandig te beoordelen of een cannabisvoorschrift geschikt is.
Flexibiliteit voor artsen bij onzekerheden
Ondanks deze versoepelingen kunnen ook gekwalificeerde artsen ervoor kiezen om toch goedkeuring van de zorgverzekeraar te vragen.
Dit kan nuttig zijn in situaties waarin er onzekerheid bestaat over de effectiviteit van cannabis voor een specifieke patiënt, of om toekomstige financiële terugvorderingen door de zorgverzekeraar te vermijden.
Dit vrijwillige goedkeuringsproces geeft artsen de mogelijkheid om een tweede mening in te winnen zonder dat dit afbreuk doet aan hun professionele oordeel.
Reden voor vrijwillige goedkeuringsaanvraag
Het voorschrijven van medicinale cannabis is alleen mogelijk als er geen andere behandelingsopties beschikbaar zijn die het ziekteverloop of de symptomen effectief kunnen verbeteren.
De beoordeling of aan deze voorwaarde wordt voldaan, kan verschillen tussen de zorgverzekeraar en de behandelende arts.
Daarom biedt de G-BA artsen de mogelijkheid om een goedkeuring aan te vragen om zeker te zijn van een correcte beoordeling en om financiële risico’s te minimaliseren.
Inwerkingtreding van de nieuwe richtlijnen
De nieuwe richtlijnen treden in werking zodra het ministerie van Volksgezondheid deze binnen twee maanden goedkeurt en de G-BA de richtlijnen publiceert in de Bundesanzeiger.
Deze maatregel maakt deel uit van een breder pakket aan regelgeving onder de Arzneimittel-Lieferengpassbekämpfungs- und Versorgungsverbesserungsgesetz (ALBVVG), dat tot doel heeft de toegankelijkheid en effectiviteit van medicinale cannabisbehandelingen te verbeteren.
Met deze aanpassing zou niet alleen de administratieve last voor artsen verminderd worden, maar wordt ook de toegang tot medicinale cannabis voor patiënten die dit nodig hebben, versoepeld. Zo blijft de patiëntveiligheid gewaarborgd terwijl de bureaucratische rompslomp aanzienlijk afneemt.