Johan van Laarhoven wil schadevergoeding en eerherstel na schikking met OM

Oud-coffeeshopbaas Johan van Laarhoven eist miljoenen schadevergoeding na jarenlange Thaise gevangenschap door toedoen van Nederland.

0
Johan van Laarhoven wil schadevergoeding en eerherstel na schikking met OM
Screenshot via YouTube
- Advertentie -

Ruim vijf jaar bracht Johan van Laarhoven door in een Thaise gevangenis, na een strafzaak die mede door de Nederlandse autoriteiten in gang werd gezet. Hoewel hij na zijn vrijlating terugkeerde naar Nederland, bleef het Openbaar Ministerie (OM) hem vervolgen voor vermeende belastingfraude en witwassen. Deze week kwam er een einde aan de strafzaak door een schikking van 7,75 miljoen euro. “Ik ben absoluut geen crimineel,” benadrukt Van Laarhoven in een exclusief interview met RTL Nieuws. De oud-coffeeshopbaas benadrukte daarin dat de schikking geen schuldbekentenis inhoudt, maar enkel een manier was om een eind te maken aan jarenlange juridische onzekerheid.

Miljoenenclaim tegen de Nederlandse Staat

Van Laarhoven heeft zijn pijlen nu gericht op de Nederlandse overheid.

Samen met zijn advocaten bereidt hij een schadeclaim van miljoenen euro’s voor. Hij wil compensatie voor de jaren die hij door toedoen van Nederland doorbracht in de beruchte Klong Prem-gevangenis in Bangkok. “Hoe moet ik een bedrag hangen aan een leven wat kapot is gemaakt? Mijn lichaam is kapot, mijn longen zijn kapot, mijn knieën, mijn maag, hoe kun je dat goedmaken? Er bestaat geen goed einde. Mijn gezin is kapot, mijn gezinsleden zijn psychisch kapot. Mijn lichaam is kapot. Al geef je me een miljard, is het dan over?” vraagt hij zich af.

De Nationale Ombudsman stelde in 2019 vast dat de Nederlandse autoriteiten ‘onzorgvuldig’ handelden, wat de basis vormt voor zijn claim.

Van gevangenschap naar strijd om gerechtigheid

De nachtmerrie begon tien jaar geleden toen de Nederlandse autoriteiten een rechtshulpverzoek indienden bij Thailand in verband met belastingfraude.

De Thaise justitie ging echter veel verder en veroordeelde Van Laarhoven tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. Na vijf jaar in onmenselijke omstandigheden, kwam hij in 2020 naar Nederland dankzij politieke inspanningen vanuit Nederland. Uiteindelijk zou hij zeven maanden nog in de PI Vught zitten vooraleer hij op vrije voeten kwam.

“Ik ben blij dat het over is”, vervolgde van Laarhoven. “Niet zozeer voor mezelf. Maar voor mijn familie, voor mijn broer, mijn kinderen, en voor Marco de Jong die de coffeeshops al in 2011 heeft gekocht. Voor hen allemaal ben ik erg blij. Voor mezelf zeg ik: oorlog until I die. Omdat ik gerechtigheid wil.”

- Advertentie -