De handhaving op de verkoop van illegale hasj in deelnemende coffeeshops binnen het wietexperiment wordt nog eenmaal verlengd tot 1 september 2025. Dit besluit is genomen naar aanleiding van signalen van tekorten aan gereguleerde hasj en andere cannabisproducten, ondanks een gestage stroom van gereguleerde wiet van telers naar coffeeshops sinds de start van de experimenteerfase op 7 april. Dat schrijven de ministers in een vandaag gepubliceerde Kamerbrief.
Het besluit werd genomen na bestuurlijk overleg op 15 mei met de betrokken burgemeesters. De verlenging moet voorkomen dat coffeeshops extra belemmeringen ondervinden in de overgang naar een gesloten keten, nu de productie van gereguleerde hasj nog niet op volle kracht is.
Tekort aan populaire wietsoorten en hasj
Hoewel er volgens het track-and-trace-systeem geen sprake is van een algeheel tekort aan wiet, geven coffeeshops aan moeite te hebben met het verkrijgen van specifieke populaire soorten, voorgedraaide joints en edibles, aldus de ministers. Vooral het aanbod van gereguleerde hasj is nog beperkt. Op dit moment leveren zeven telers, waarvan enkele nog aan het opschalen zijn, en komt het merendeel van de hasjproductie van slechts twee telers.
De verwachting is dat op de eerder gecommuniceerde datum van 10 juni voldoende gereguleerde hasj beschikbaar zal zijn om aan de minimale startcriteria te voldoen. Toch is de keuzevrijheid voor coffeeshops voorlopig nog beperkt, wat de overgang naar een volledig gereguleerd aanbod bemoeilijkt.
Voorbereiding op definitieve handhaving na 1 september
Met de verlenging tot 1 september krijgt de keten extra tijd om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Telers worden aangespoord hun productie verder te optimaliseren, mede op basis van feedback van coffeeshophouders. Ook worden coffeeshops aangemoedigd om vóór 1 september volledig over te stappen op gereguleerde hasj.
Na 1 september 2025 zullen coffeeshops uitsluitend nog gereguleerde wiet en hasj mogen verkopen. De balans tussen vraag en aanbod binnen deze gesloten keten is een belangrijk onderdeel van de evaluatie van het wietexperiment, concluderen de ministers de brief.
‘Typisch Nederlands staaltje gedogen’
In een reactie aan cannabisindustrie.nl over de ingang van de tijdelijke gedoogperiode liet destijds Derrick Bergman, voorzitter van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, weten: “Een typisch Nederlands staaltje gedogen. Het is in elk geval goed dat de ministers luisteren naar de burgemeesters en de coffeeshops en ook echt iets met hun input doen. Al is dit een wel heel tijdelijk noodverband. Oorspronkelijk zou het experiment pas echt beginnen als alle tien aangewezen telers leverden. Zover zijn we nog steeds niet. Het zou mooi zijn als we binnen het experiment legaal hasj zouden kunnen importeren uit Marokko, waar op dit moment een overschot aan legale hasj is.”
De Initiatiefgroep legale import hasj heeft sindsdien de burgemeesters van de experimentgemeenten een brief geschreven met daarin een voorstel om traditionele, legaal geproduceerde hasj uit Marokko in het experiment toe te laten.