De Initiatiefgroep legale import hasj, met als woordvoerders Pien Metaal (TNI), Kaj Hollemans (KH Legal Advice) en Nicole Maalsté (Acces Interdit), heeft de burgemeesters van de experimentgemeenten eerder deze maand een brief geschreven met daarin een voorstel om traditionele, legaal geproduceerde hasj uit Marokko in het experiment toe te laten. Dat valt te lezen in een artikel dat vandaag is verschenen op de website van Platform Cannabisondernemingen Nederland (PCN).
Wietexperiment gestart met nog twee maanden gedoogde hasj
Sinds de start van de experimenteerfase van het wietexperiment op 7 april is de verkoop van buitenlandse hasj in de deelnemende coffeeshops tijdelijk gedoogd.
De reden: de kwaliteit en beschikbaarheid van gereguleerde hasj laat te wensen over. Burgemeesters en coffeeshopondernemers uit de tien deelnemende gemeenten kregen daarom tot 10 juni uitstel op handhaving.
In een reactie liet Derrick Bergman, voorzitter van stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, eerder weten aan cannabisindustrie.nl: “Een typisch Nederlands staaltje gedogen. Het is in elk geval goed dat de ministers luisteren naar de burgemeesters en de coffeeshops en ook echt iets met hun input doen. Al is dit een wel heel tijdelijk noodverband. Oorspronkelijk zou het experiment pas echt beginnen als alle tien aangewezen telers leverden. Zover zijn we nog steeds niet. Het zou mooi zijn als we binnen het experiment legaal hasj zouden kunnen importeren uit Marokko, waar op dit moment een overschot aan legale hasj is.”
De behoefte aan kwalitatief goede hasj blijft echter groot, want hasj vertegenwoordigt nog altijd 20 tot 25 procent van de omzet in coffeeshops valt op de PCN website te lezen.
Volgens het PCN zijn de Nederlandse telers simpelweg niet in staat om traditionele Marokkaanse hasj te produceren.
De Beldia-hasj uit de Rif-regio, met haar milde effect en hoger CBD-gehalte, is volgens velen onvervangbaar. De productie in Marokko vindt inmiddels deels legaal plaats in coöperaties onder toezicht van de Nationale Autoriteit ANRAC.
Volgens de initiatiefgroep is het juridisch en technisch haalbaar om deze legale hasj via een Nederlandse importeur onder de huidige spelregels van het experiment naar Nederland te halen. Het voorstel bevat een duidelijke logistieke route, met laboratoriumtesten, centrale opslag en beveiligd transport.
‘Twee maanden is piepklein doekje voor het bloeden’.
PCN-woordvoerder Hein Schafrat noemt de twee maanden extra gedogen een ‘piepklein doekje voor het bloeden’.
“De telers hebben hun zaakjes nog niet op orde(…)”
Volgens hem regent het klachten over de leveringen van gereguleerde producten: “De telers hebben hun zaakjes nog niet op orde. In de WhatsApp groep van experiment coffeeshops regent het klachten over de levering van vrijwel alle producten. Coffeeshops moeten klanten heel vaak nee verkopen,” aldus Schafrat.
Hij pleit voor snelle actie van het kabinet: “Er is hard gewerkt om de regulering in Marokko tot stand te brengen, maar daar dreigt het experiment te stranden op gebrek aan afnemers van de legale productie. Tegelijk is het ontbreken van Marokkaanse hasj bij ons een serieuze bedreiging voor het slagen van het wietexperiment. Met dit voorstel sla je twee vliegen in één klap.”
De voorgestelde importlijn zou volgens hem een win-winsituatie opleveren.
Kernpunten van het voorstel
- Import van legaal geproduceerde hasj/resin uit Marokko via een Nederlandse importeur die beschikt over een vergunning voor de import, de verwerking en de distributie van hasj.
- Centrale, beveiligde opslag en laboratoriumtesten, conform de voorwaarden van het huidige experiment.
- Verwerking, verpakking en distributie aan de deelnemende coffeeshops via beveiligd transport, conform de spelregels van het experiment.