Tsjechische coalitie eens over toelaten thuisteelt, geen clubs of winkels

De Tsjechische coalitie is het eens over het toelaten van thuisteelt (3 planten, 600 gram maximaal in huis), maar geen clubs of winkels.

0
Tsjechië cannabis legalisering legalisatie regulering cannabismarkt
- Advertentie -

De nieuwe regeling die door de Tsjechische regeringscoalitie wordt overwogen, maakt het mogelijk om cannabis thuis te telen zonder strafrechtelijke vervolging. Het huidige voorstel staat toe dat volwassenen tot drie cannabisplanten thuis mogen kweken, met een maximum van 600 gram gedroogde cannabis per huishouden.

Coalitie bereikt compromis over thuisteelt

Jana Michailidu, lid van de Raad van de Regering voor de Coördinatie van Verslavingsbeleid en het Republikeinse Comité van de Piratenpartij, verklaarde:

“Alle coalitiepartijen zijn het erover eens dat thuisteelt van cannabis voor volwassenen moet worden toegestaan. Het voorstel zal volwassenen in staat stellen drie cannabisplanten te kweken.”

Daarnaast zou het maximum per huishouden 600 gram gedroogde cannabis bedragen en mogen individuen 30 gram bij zich dragen op straat.

Regeling voor medicinaal gebruik van cannabis

De minister van Volksgezondheid en vicevoorzitter van TOP 09, Vlastimil Válek, bevestigde dat er discussies gaande zijn over deze regeling.

Hij benadrukte zijn inzet voor betere toegang tot cannabis voor medische doeleinden.

Dit benadrukt de bredere focus van de coalitie op gereguleerde en gecontroleerde toegang tot cannabis, waarbij gezondheids- en veiligheidsaspecten centraal staan.

Controverse over Cannabisclubs

Een punt van geschil binnen de coalitie betreft de cannabisclubs.

Hoewel thuisteelt brede steun krijgt, is er geen overeenstemming bereikt over de oprichting van cannabisclubs.

Michailidu merkte op: “Helaas hebben de vertegenwoordigers van KDU-ČSL een strikte eis en ondersteunen ze alleen thuisteelt.”

De Associatie van Cannabisclubs ziet thuisteelt als een belangrijke eerste stap, maar benadrukt dat voor veel mensen thuisteelt niet haalbaar is. Daarom blijven zij pleiten voor de legalisatie van cannabisclubs.

Toekomstige regulering en economische overwegingen

Het coalitieakkoord bevat een verplichting om verslavende middelen te reguleren op basis van hun schadelijkheid. Dit beleid wordt onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek en een gebalanceerde benadering van risicopreventie en schadebeperking. De Nationale Economische Raad van de Regering heeft eveneens aanbevolen om de strikte regelgeving te herzien, omdat een te repressieve aanpak het budget belast zonder significante resultaten in het terugdringen van gebruik of schade.

De plannen van de coalitie, zoals uiteengezet in het actieplan voor verslavingsbestrijding tot eind 2025, omvatten de introductie van een streng gereguleerde cannabismarkt. Deze maatregelen worden gezien als noodzakelijk voor de economische groei en het verminderen van de belasting op het overheidsbudget door inefficiënte repressieve maatregelen.