Coffeeshopeigenaar van The Zoo in Zutphen vrijgesproken van bezit 36 kilo

De eigenaar van coffeeshop The Zoo in Zutphen is vrijgesproken van het bezit van 36 kilo voorraad, dat in 2023 werd gevonden in de tuin van de coffeeshop.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

De eigenaar van coffeeshop The Zoo in Zutphen, R.V. (61) is woensdag door de politierechter vrijgesproken van het bezit van 36 kilo wiet bericht De Stentor. De vondst leidde anderhalf jaar lang tot onzekerheid over een mogelijke celstraf. Volgens de rechter waren de verklaringen van de ondernemer uiteindelijk geloofwaardig genoeg om tot vrijspraak over te gaan.

De zaak draaide om een vondst van de voorraad in de zomer van 2023, toen de gemeente Zutphen The Zoo tijdelijk sloot vanwege overtreding van de gedoogde handelsvoorraad van 500 gram. De wiet werden in de achtertuin van de coffeeshop gevonden. R.V. ontkende stellig van de grote hoeveelheid af te weten.

‘Schizofreen gedoogbeleid’ zet coffeeshops in lastig parket

Tijdens de rechtszaak benadrukte R.V. de uitdagingen die het Nederlandse gedoogbeleid met zich meebrengt. Coffeeshops mogen slechts een beperkte voorraad wiet en hasj aanhouden, waardoor zij vaak meerdere keren per dag bevoorraad worden.

De aangetroffen voorraad zou volgens R.V. door zijn vaste toeleverancier zijn verstopt zonder zijn medeweten. “Ik ga zelf toch niet alles op het spel zetten met zo’n enorme voorraad, waarom zou ik dat doen?”, zei hij. “Ik ben gewoon door hem onder de bus gegooid en daar ben ik heel kwaad over.”

De toeleverancier had toegang tot de coffeeshop en handelde normaal gesproken in kleine porties.

Rechter: ‘Lastige spagaat voor coffeeshophouders’

De politierechter erkende de moeilijke positie waarin coffeeshophouders zich bevinden. “Ik zie de achterdeurproblematiek en snap ook best dat de gedoogde hoeveelheid geen werkbare handelsvoorraad is,” stelde de rechter. Hoewel de aangetroffen hoeveelheid normaliter een celstraf van zes maanden rechtvaardigt, koos het Openbaar Ministerie (OM) voor een voorwaardelijke werkstraf van 200 uur.

Advocaat Jori Schadd bepleitte vrijspraak en noemde de strafzaak een gevolg van het inconsistente beleid. De rechter vond de zaak complex maar achtte de verklaringen van R.V. uiteindelijk betrouwbaar genoeg.

- Advertentie -