Marokkaanse cannabisboeren pleiten voor bredere legalisering door overschot

Lage prijzen en een tekort aan verwerkingsbedrijven brengen Marokkaanse cannabisboeren in armoede. Activisten roepen nu op tot regulering van recreatief gebruik.

0
Marokko cannabis hasj medicinale cannabis industriële hennep
- Advertentie -

De Marokkaanse cannabisindustrie staat onder druk. Ondanks de afgifte van 3.371 vergunningen in 2024 blijven veel boeren met onverkochte oogsten zitten. Het gebrek aan verwerkingsbedrijven die cannabis omzetten in medische of industriële producten belemmert de markt. Farid Ahithour, voorzitter van de Tizi Ifri Coop in de Rif-regio, stelt dat ongeveer de helft van de boeren nog niet is overgestapt naar het gereguleerde systeem. “Zonder voldoende investeerders kunnen boeren hun producten niet kwijt. De huidige situatie is onhoudbaar,” waarschuwt hij.

Historisch lage prijzen en toenemende armoede

De prijzen voor cannabis zijn gedaald tot 80 dirham per kilo, wat boeren nauwelijks in staat stelt om hun kosten te dekken. Het overschot aan aanbod en de beperkte vraag zorgen voor grote financiële onzekerheid. Ahithour benadrukt dat zelfs met meer investeerders het probleem niet volledig opgelost wordt. “Zelfs met 700 investeerders zouden we niet de volledige productie kunnen verwerken,” zegt hij.

Volgens Charif Adraddak, voorzitter van het Marokkaans Observatorium voor Cannabisregulering, ligt de kern van het probleem bij de huidige wetgeving. Boeren moeten contracten afsluiten met een beperkt aantal bedrijven, waardoor ze afhankelijk blijven van een kleine groep kopers. Dit ontmoedigt hen om deel te nemen aan de gereguleerde markt.

Legaliseer recreatief gebruik voor een duurzame oplossing

Boeren en activisten pleiten nu voor de legalisering van recreatief en traditioneel cannabisgebruik om de druk op de markt te verlichten. Adraddak stelt dat Marokko kan leren van landen zoals Nederland en Spanje, waar coffeeshops en cannabisclubs een gereguleerde verkoop mogelijk maken. Dit zou niet alleen boeren helpen, maar ook het toerisme stimuleren.

Met het WK 2030 in het vooruitzicht roept Ahithour de regering op om beleid te ontwikkelen dat inspeelt op toeristen die geïnteresseerd zijn in Marokkaanse cannabis. “Waarom zouden we geen gereguleerde ruimtes hebben zoals coffeeshops in Nederland of cannabisclubs in Spanje?” vraagt hij zich af.

Toekomst van de cannabisindustrie in Marokko

De huidige wetgeving biedt mogelijkheden voor medische en industriële toepassingen, maar veel boeren ervaren dit dus als onvoldoende. De groei van de markt vereist niet alleen meer investeerders, maar ook een bredere legalisering die informele consumptie formaliseert.

De vraag blijft of de Marokkaanse regering bereid is deze stap te zetten. Tot die tijd blijven boeren in onzekerheid, terwijl hun inkomsten blijven dalen.

Export naar andere landen voor recreatief gebruik is in ieder geval volgens de internationale verdragen niet mogelijk: alleen voor medicinale en wetenschappelijke doeleinden zou er export vanuit Marokko momenteel plaats kunnen vinden, wat ook gebeurt. Zo werd er in 2023 200 kg hasj en 10 kg wiet legaal geëxporteerd.

- Advertentie -