Amerikaanse WNBA basketbalster vast in Rusland voor bezit hasjolie

De WNBA Phoenix Mercury center, Brittney Griner, zit vast in de gevangenis in Rusland wegens vermeend bezit van hasjolie sinds februari.

0
NBA gary payton cannabis canada
- Advertentie -

Eerder deze week kwam naar buiten dat de Amerikaanse professionele basketbalster Brittney Griner, uitkomende in de WNBA voor Phoenix Mercury, vast zit in Rusland voor vermeend bezit van vaporizer cartridges met hasjolie.

Update:

Brittney Griner in gevangenis in Rusland voor vermeend bezit hasjolie

Een douanebeambte vertelde aan Russische staatsmedia dat Griner in februari werd aangehouden op de luchthaven Sheremetyevo in Moskou bij aankomst uit New York, hoewel een exacte datum niet werd gegeven. Tijdens een doorzoeking van haar bagage vonden de autoriteiten cannabisolie en werd Griner vastgehouden, laat CNN weten.

Het is overigens vrij gebruikelijk voor WNBA atleten om daarnaast ook in Rusland te spelen.

Griner’s vrouw, Cherelle, schreef maandag op Instagram: “We houden van je schat! Mensen zeggen “blijf bezig.” Toch is er geen taak in deze wereld die ons ervan kan weerhouden om zich zorgen om jou te maken. Mijn hart, ons hart, slaat elke dag de beat over die voorbijgaat. Ik mis je stem. Ik mis je aanwezigheid. Je bent onze persoon. Er zijn geen woorden om deze pijn uit te drukken. Ik heb pijn, we hebben pijn. We wachten op de dag om als gezin van je te houden.”

Het Marijuana Policy Project (MPP) steunt Brittney Griner, haar familie, de WNBA en meerdere organisaties die oproepen tot haar onmiddellijke vrijlating en veilige terugkeer naar de VS in een persbericht:

“(…)Simpel cannabisbezit mag nooit aanleiding geven tot internationale geopolitiek(…)”

“Wij volgen, net als het hele land, de situatie in Rusland met betrekking tot Brittney Griner en sluiten ons aan bij vele anderen die oproepen tot haar snelle en veilige terugkeer naar huis. Hoewel we geen directe kennis hebben van deze specifieke situatie, is het niet ongebruikelijk dat atleten deze oliën gebruiken voor hun fysieke en mentale gezondheid, en ze mogen hiervoor niet worden gestraft of gestigmatiseerd. Simpel cannabisbezit mag nooit aanleiding geven tot internationale geopolitiek, zoals we in dit geval zien uitspelen. Na weken van detentie te midden van een steeds onzekerder en gevaarlijker politieke omgeving, moet Brittney zo snel als menselijk mogelijk is veilig naar huis worden teruggebracht.”

Update, 18 maart: ESPN bericht dat ze nog tot minimaal 19 mei vast zal zitten.