Aurora Cannabis sluit faciliteit in Denemarken en verplaatst productie naar Canada om kosten te verlagen

Aurora Cannabis sluit Deense faciliteit en concentreert zich op productie in Canada.

0
Aurora The Growery
- Advertentie -

Eerder deze week maakte MJBIZDAILY bekend dat Aurora Cannabis (NASDAQ:ACB) zijn laatste faciliteit in Denemarken sluit en verplaatst de productie naar Canada om kosten te verlagen.

Aurora Cannabis sluit faciliteit in Denemarken na uitdagingen op de medicinale cannabis markt

Het hoofdkantoor van Aurora in Edmonton, Alberta, heeft aangegeven dat ze de faciliteit hebben gehuurd.

Deze stap komt ruim een jaar nadat het bedrijf zijn Nordic Sky faciliteit in Odense, Denemarken, heeft verkocht voor ongeveer 7,5 miljoen Canadese dollars (5 miljoen dollar) op 15 maart 2022.

Bij die verkoop leed het bedrijf een verlies van 1,3 miljoen Canadese dollars.

Een woordvoerder van het bedrijf verklaarde aan MJBizDaily dat de verkochte faciliteit “verwijst naar een geplande tweede faciliteit in Denemarken die het bedrijf niet heeft geopend vanwege de veranderingen op de markt.”

“Dit is geen weerspiegeling van onze activiteiten in Europa, aangezien ons bedrijf daar sterk blijft met gezonde marges en groeivooruitzichten”, voegde de woordvoerder toe in een e-mail.

“De Nordic-site had echter vele unieke uitdagingen die buiten onze controle lagen en ondanks onze beste inspanningen niet konden worden overwonnen.”

De woordvoerder merkte ook op dat Aurora na overleg met haar werknemers eerder de sluiting van haar Aurora Nordic faciliteit in Odense, Denemarken had aangekondigd.

“Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen en getroffen werknemers zullen volledige ondersteuning krijgen van het bedrijf. We bedanken hen voor hun waardevolle bijdragen.”

Met de sluiting komt er een einde aan een turbulente periode voor Aurora op de Deense markt.

In het begin van 2018 had Aurora plannen om “de grootste” medische cannabisproducent van Europa in Denemarken te worden toen het plannen onthulde om de tweede gelicentieerde kwekerij te bouwen in het Scandinavische land.

De volledig opgebouwde faciliteit was bedoeld om jaarlijks een verbluffende 120.000 kilogram (132,3 ton) medische cannabis te produceren – aanzienlijk meer dan de vraag op de Europese markt.

Duitsland, veruit de grootste medische cannabismarkt in Europa, importeerde slechts 25.000 kilogram cannabis voor medische of wetenschappelijke doeleinden in 2022, een stijging van 19% ten opzichte van de 20.769 kilogram die in 2021 werd geïmporteerd.

Verhuizing naar Canada om kosten te verlagen en concurrentiekracht te vergroten

Tijdens een telefonische conferentie met analisten op woensdag verklaarde CEO Miguel Martin van Aurora dat de sluiting in Denemarken deel uitmaakt van het plan van het bedrijf om ongeveer 40 miljoen Canadese dollars per jaar te besparen.

De CEO verwacht dat deze besparingen tegen 31 maart 2024 zullen worden gerealiseerd.

“We hebben besloten om onze Nordic-productiefaciliteit in Denemarken te sluiten en onze belangrijke Europese activiteiten te voorzien van onze Canadese productie, die aanzienlijk lagere kosten per eenheid heeft en een veel betrouwbaardere levering”, aldus Chief Financial Officer Glen Ibbott.

“We geloven dat dit ons in staat zal stellen om nog effectiever te concurreren op de groeiende Europese markt.”

Martin wees op drie “primaire” uitdagingen met betrekking tot de Deense faciliteit.

“Ten eerste maken de regelgeving met betrekking tot traditionele bestrijding van ziekteverwekkers – of het nu gaat om meeldauw of andere zaken – het moeilijk om hetzelfde rendement en dezelfde productie te behalen als in Canada”, aldus de CEO tegen analisten.

“Ten tweede leende de omvang van de kassenfaciliteit zich niet echt voor dezelfde productie-efficiëntie die we behalen in onze binnenfaciliteiten in Canada.”

Tot slot merkte Martin op dat Europese markten “om welke reden dan ook” Canadese producten waarderen als zijnde van hogere kwaliteit en waardevoller voor hen.

In Nederland heeft Aurora in wietexperiment teler The Growery geïnvesteerd en neemt het deel aan de medicinale cannabis tender.