Kamer van Afgevaardigden Luxemburg stemt in week van 26 juni over legalisatie van cannabis

Het wetsvoorstel dat cannabis zou decriminaliseren zal binnenkort over worden gestemd.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Na vele jaren van discussie zal er binnenkort gestemd worden over de legalisatie van cannabis in Luxemburg.

Volgens de website van de Kamer van Afgevaardigden zal de wet over de decriminalisatie van recreatieve cannabis “worden besproken en gestemd in een openbare zitting tijdens de week van 26 juni”, zo berichtte L’Essentiel deze week.

Update, 28 juni: Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie

Luxemburgse Kamer van Afgevaardigden plant openbaar debat en stemming over legalisatie

Het wetsvoorstel, dat werd opgenomen in het coalitieakkoord 2018-2023, voorziet in het debat en de stemming over de decriminalisatie van cannabis.

Het doel is om volwassen inwoners toe te staan maximaal vier planten thuis te kweken vanuit zaden. De planten mogen niet zichtbaar zijn vanaf openbare ruimtes.

Het consumeren van cannabis moet ook thuis plaatsvinden, anders kan een boete van maximaal 250 euro worden opgelegd.

Beperkingen en regels rondom thuiskweek en consumptie van cannabis

De verkoop van cannabis zal niet worden toegestaan aan minderjarigen en niet-ingezetenen. De staat zal de productieketen controleren, met twee geplande producenten in Luxemburg, evenals de verkooppunten en de prijs. Om cannabis te kopen bij een van de 14 verkooppunten, moet men een inwoner zijn van Luxemburg en minstens 18 jaar oud.

De verkooppunten moeten ervoor zorgen dat via een gemeenschappelijk computersysteem de maximale hoeveelheid van 5 gram per dag, per aankoop en per klant niet wordt overschreden. Tijdens een vergadering van de Justitiecommissie heeft minister Sam Tanson afgelopen woensdag benadrukt dat het recreatief gebruik van cannabis in gevangenissen verboden blijft.

Overheid zal productie, verkoop en prijs van cannabis controleren

Met de geplande legalisatie zal de Luxemburgse overheid toezicht houden op de productie, verkoop en prijs van cannabis. Dit stelt de overheid in staat om de kwaliteit en veiligheid van het product te waarborgen, evenals de naleving van de wettelijke beperkingen en regels.

Als de wet wordt aangenomen, zal Luxemburg een van de eerste landen in Europa zijn die recreatieve cannabis volledig legaliseert. De primeur ging echter naar Malta dat cannabis legaliseerde inclusief thuisteelt en clubs in december 2021.