Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie

Parlementsleden in Luxemburg hebben vandaag thuisteelt van vier cannabis planten per huishouden gelegaliseerd en bezit tot 3 gram op straat.

0
luxemburg legalisering cannabis (1)
- Advertentie -

Eerder vandaag hebben parlementsleden in Luxemburg met een meerderheid (38 Kamerleden stemden voor, 22 tegen) ingestemd met een wetsvoorstel dat cannabis thuisteelt en bezit voor recreatieve doeleinden legaliseert, weliswaar met strikte regelgeving.

Luxemburg legaliseert thuisteelt van vier cannabis planten per huishouden en bezit tot 3 gram op straat

Wat rest is nu dat de wet in het staatsblad wordt gepubliceerd. Daarna zullen volwassen inwoners van Luxemburg waarschijnlijk al in juli legaal mogen gaan kweken. Alhoewel er ook wordt gerept over dit weekend al of begin volgende week. Het ministerie spreekt in ieder geval van ‘in juli’. “Zaden voor thuisteelt zijn nog niet verkrijgbaar in winkels in Luxemburg, mensen zullen de zaden online of in het buitenland moeten kopen”, merkte het ministerie van Justitie op, dat specificeert dat “het controleert of de zaden legaal verkrijgbaar zijn in het betreffende land”.

Volwassen inwoners van Luxemburg worden hiermee toegestaan om vier planten per huishouden te houden. Strafrechtelijke sancties voor het in bezit hebben van kleine hoeveelheden – minder dan drie gram wiet – zullen ook worden versoepeld. Het openbaar gebruik blijft echter verboden volgens de nieuwe wet. Luxemburg is het tweede land uit de Europese Unie  dat cannabis legaliseert. Malta had namelijk de primeur in december 2021.

Enkele maanden voor de laatste parlementsverkiezingen in 2018 werd het gebruik van medicinale cannabis gereguleerd en officieel toegestaan.

Ook regulering van de kweek en verkoop nog in de maak

Hoewel het wetgevingsproces aanzienlijk werd vertraagd door de voortdurende pandemie, is het dus toch net op tijd gelukt vandaag. Lange tijd was onduidelijk of de wettekst überhaupt vóór eind juli – dus nog voor het zomerreces – kon worden aangenomen. Maar het is net op tijd voor de parlementsverkiezingen in oktober en een mogelijke regeringswisseling in het Groothertogdom.

De opening van verkooppunten waar lokaal geproduceerde cannabis aan volwassen inwoners van Luxemburg zal worden verkocht, zal niet onmiddellijk na de goedkeuring worden gerealiseerd. De wettelijke basis hiervoor is nog niet volledig uitgewerkt. Het behoort dus nog wel tot de plannen.