De vertragingen rondom de legalisatie van cannabis in Luxemburg hebben lange tijd voor verwarring gezorgd. Na talloze vertragingen en een aanzienlijke vertraging in het wetgevingsproces, zal er vandaag (de week van 26 juni zoals eerder werd aangekondigd) eindelijk een definitieve stemming plaatsvinden waarbij het wetsvoorstel aan de parlementsleden wordt voorgelegd.
Update, 28 juni: Luxemburg legaliseert cannabis als eerste in Benelux, tweede in Europese Unie
Mogelijke gevolgen van de legalisatie van recreatieve cannabis in Luxemburg
Cannabis is de meest geconsumeerde illegale drug in Luxemburg. Met het oog op dit feit en met als doel de daaraan verbonden risico’s te verminderen en de bijbehorende criminaliteit tegen te gaan, heeft de Luxemburgse regering al in het regeerakkoord 2018-2023 de legalisatie van “recreatieve” cannabis voorzien.
Hoewel het wetgevingsproces aanzienlijk werd vertraagd door de voortdurende pandemie, zal het wetsvoorstel vandaag ter stemming worden gebracht. Lange tijd was onduidelijk of de wettekst überhaupt vóór eind juli – dus nog voor het zomerreces – kon worden aangenomen.
Dit komt net op tijd voor de parlementsverkiezingen in oktober en een mogelijke regeringswisseling in het Groothertogdom.
Uitdagingen bij de implementatie van de verkoop van Luxemburgse cannabis
Als het wetsvoorstel definitief wordt aangenomen (NB: er is geen Senaat of Eerste Kamer in Luxemburg waar het wetsvoorstel in andere landen nog heen zou moeten gaan), zullen volwassen inwoners van Luxemburg worden toegestaan om vier planten per huishouden te houden. Strafrechtelijke sancties voor het in bezit hebben van kleine hoeveelheden – minder dan drie gram wiet – zullen ook worden versoepeld. Het openbaar gebruik blijft echter verboden volgens de nieuwe wet. Luxemburg zou het tweede land uit de Europese Unie zijn dat cannabis legaliseert. Malta had namelijk de primeur in december 2021.
Enkele maanden voor de laatste parlementsverkiezingen in 2018 werd het gebruik van medicinale cannabis gereguleerd en officieel toegestaan.
Uitdagingen bij de implementatie van de verkoop van Luxemburgse cannabis
Enkele maanden na de verkiezingen voor het Luxemburgse parlement noemde de premier de legalisatie van recreatieve cannabis als een van de prioriteiten van de regeringsagenda. Hierbij moesten specifieke aspecten van de legalisatie nauwkeurig worden uitgewerkt, zoals wie cannabis mag kopen, waar het geproduceerd en verkocht wordt, hoeveel planten men thuis mag hebben en waar men het mag consumeren. Het doel was ook om cannabistoerisme, vergelijkbaar met Amsterdam waar de gemeente Amsterdam tegen strijdt, te voorkomen.
De opening van verkooppunten waar lokaal geproduceerde cannabis aan volwassen inwoners van Luxemburg zal worden verkocht, zal niet onmiddellijk na de goedkeuring worden gerealiseerd. De wettelijke basis hiervoor is nog niet volledig uitgewerkt. Het behoort dus nog wel tot de plannen.