Coffeeshop Africa in Tilburg krijgt 560.000 euro terug van de rechter

Het gerechtshof heeft in het voordeel van coffeeshop Africa geoordeeld: het inbeslaggenomen geld wordt teruggegeven.

0
coffeeshops jan van piekeren column werken in de coffeeshops tijdens de corona crisis afhaal horeca gedeelte open dicht coffeeshop roermond Coffeeshop van het Jaar
- Advertentie -

Na bijna vijf jaar van juridisch touwtrekken heeft de Tilburgse coffeeshop Africa eindelijk gerechtigheid gekregen berichtte het Brabants Dagblad. Een recente uitspraak van het gerechtshof heeft bevestigd dat de coffeeshop zich keurig aan de regels heeft gehouden en dat de in beslag genomen gelden terug moeten worden gegeven.

Achterdeur coffeeshop onder de loep

De zaak begon in 2019 toen de politie 100 kilo hasj en wiet en 30.000 voorgedraaide joints vond in garageboxen die toebehoorden aan Africa.

Ondanks dat het duidelijk was dat het ging om voorraad voor de coffeeshop, werd de eigenaar toch vervolgd door justitie.

De eigenaar dreigde eind 2023 zelfs de coffeeshop op eigen initiatief te sluiten.

Belangrijke juridische overwinning

De beslissing van het gerechtshof om het inbeslaggenomen geld (560.000 euro) terug te geven, bevestigt niet alleen de rechtmatigheid van de activiteiten van Africa, maar werpt ook een nieuw licht op de interpretatie van de wet rondom het gedoogbeleid voor coffeeshops.

De coffeeshop hield zich volgens de rechter altijd netjes aan de regels en de gevonden voorraad was nodig voor een verantwoorde exploitatie van de coffeeshop.

Milo, de advocaat die eigenaar bij stond, liet weten aan het Brabants Dagblad: “Daaruit leidt het hof af dat het legale inkomsten zijn en Africa de in beslag genomen 560.000 euro terugkrijgt. Dat vind ik volledig verdiend. Samen met de uitspraak van de rechtbank in Breda bevestigt dit dat de eigenaar een reguliere coffeeshop runt, die zich keurig aan de regels houdt.”